Украјински закон о реинтеграцији Донбаса, који данас ступа на снагу, потврђује да Кијев жели да сукоб на југоистоку земље решава искључиво силом, саопштило је руско Министарство спољних послова, позвавши «западне супервизоре» Кијева да спрече такав сценарио, «погубан по Украјину».

«Скандалозни закон о такозваној реинтеграцији Донбаса ступа на снагу 24. фебруара 2018. Тиме Кијев потврђује да намерава да силом реши сукоб на југоистоку Украјине», наводи се у саопштењу објављеном данас на сајту руског Министарства, преноси Тас.

Практична примена тог закона, упозорава Министарство, прети опасношћу од озбиљне ескалације ситуације у југоисточној Украјини.

«Надамо се да западни супервизори те земље то увиђају и да ће моћи да искористе утицај који имају на Кијев и не дозволе такав сценарио, који је погубан по украјинску државност и прети несагледивим последицама европској стабилности и безбедности», закључује се у саопштењу, преноси руска агенција.

Украјински председник Петро Порошенко потписао је 20. фебруара закон о реинтеграцији Донбаса на истоку земље.

Закон, који је прошлог месеца усвојила Врховна Рада, дефинише области у регионима Доњецка и Луганска као «привремено окупиране» од стране «агресорске земље» Русије.

Такође предвиђа употребу војне силе како би се ти региони вратили под контролу Украјине, пренео је АП.

У закону се не помиње Мински споразум којим је Украјина у обавези да усвоји закон о широј аутономији ових региона и амнестији побуњеника, што већина политичких снага у Украјини одбија.

У сукобу на истоку Украјине од априла 2014. године погинуло је више од 10.000 људи.

Танјуг

Тагови: ; ; ;