Председник Европског савета Доналд Туск састаће се у четвртак са британском премијерком Терезом Меј, саопштено је из његове службе за односе с медијима.

Izvor: Tanjug via AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Pool

Туск и Меј састаће се дан пре него што би британска премијерка требало да одржи говор у којем ће представити визију Лондона о односима са ЕУ после Брегзита, пренео је Ројтерс.

Лидери земаља Европске уније, изузимајући британску премијерку, састали су се јуче да би разговарали о томе како ће се блок носити са буџетском «рупом» од неколико милијарди евра проузроковану Брегзитом.

Самит у Бриселу ће «скројити» амбиције Европске уније приликом утврђивања вишегодишњег буџета за период после Брегзита, изјавила је председница Литваније Далија Грибаускаите, бивша комесарка за буџет ЕУ, пренела је агенција АП.

Могуће опције су «повећање буџета и проналажење нових средстава из европских ресурса или путем пореза, или редуковање неких других старих програма», рекла је Грибаускаите, на путу на једнодневни састанак.

Британија би требало да напусти ЕУ крајем марта 2019. године, као прва земља која излази из највећег трговинског блока на свету. Међутим, преговори о Брегзиту морају да се заврше до јесени, како би национални парламенти могли да ратификују сваки споразум о иступању Уједињеног Краљевства из ЕУ.

Европска комисија процењује да ће планирани одлазак Британије умањити доприносе у буџет ЕУ за око 12 милијарди евра годишње. Британија се сложила да уплаћује свој удео за буџет до 2020. године.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је прошлог месеца да је буџет ЕУ за период од 2014. до 2020. године, у износу од око 1,09 хиљада милијарди евра, недовољан за финансирање растућих амбиција блока у областима као што су одбрана, сузбијање миграција и контрола границе.

Холандски премијер Марк Руте се није сложио с том оценом, наговестивши поделе међу неким лидерима, што би могао да буде преџнак оштрих полемика током вишемесечне расправе о буџету, оцењује америчка агенција.

Суочавајући се с притиском у својој земљи да не прихвати никакве додатне уплате новца за Брисел, Руте је рекао да ЕУ може кроз модернизацију програма да држи трошкове под контролом.

«Ми у Европи пуно трошимо. За то постоје добри разлози. Ипак, обим буџета не мора да се повећава», рекао он.

Брегзит неће изазвати само финансијске главобоље. Очекује се да ће се лидери земаља чланица такође договорити о смањењу броја посланичких места у Европском парламенту са садашних 751 на 705, као и о прерасподели места која ће остати упражњена након одласка британских посланика, закључује АП.

Танјуг/ Блиц

Тагови: ; ; ; ;