Док је у Сирији настављено бомбардовање више области, у Њујорку Савет безбедности није усвојио резолуцију о једномесечном прекиду ватре у тој земљи – гласање је одложено за данас у подне по њујоршком времену. Русија која има право вета тражи додатне гаранције, а шеф Беле куће Доналд Трамп оптужује сиријски режим, Русију и Иран за лошу хуманитарну ситуацију у предграђу Дамаска – Источној Гути, упоришту побуњеника.

Ваздушни удари на подручја у Сирији не престају – на мети су били Источна Гута, Дума и Хамарија, тврде сведоци.
Сиријска опозиција саопштила је да је током недеље убијено више од 460 људи. Истовремено, побуњеници из Источне Гуте су гађали болницу у главном граду Дамаску.

У Њујорку – још једно одлагање гласања о резолуцији о једномесечном примирју. Усвајањем би се омогућило достављање хуманитарне помоћи милионима људи и евакуација тешко болесних и рањених.

«Мислим да смо сви сагласни да је потребан прекид ватре, и то хитно, одмах. И даље се води расправа о томе како то дефинисати у резолуцији, на томе се тренутно ради. Веома сам фрустриран због чињенице да Савет безбедности још није усвојио документ како би се олакшале патње сиријског народа», рекао је стални представник Шведске у УН Олаф Ског.

Западне дипломате у Њујорку оптужују Русију, кључног савезника сиријског режима, да је блокирала гласање. Москва тражи да се сви актери у Сирији сагласе са прекидом ватре како би дала свој глас за резолуцију.

«Није нам одговорено на питање какве су гаранције да ће се и побуњеници у Сирији придржавати прекида ватре из хуманитарних разлога и да неће наставити да гађају стамбене четврти у Дамаску. Желимо да резолуција буде делотворна па смо предложили формулу која би примирје учинила реалним, заснованим на гаранцијама свих који су у Источној Гути и изван ње», навео је Сергеј Лавров, министар иностраних послова Русије.

Трамп упире прстом у Дамаск

За пораст насиља у Сирији, посебно у Источној Гути, Доналд Трамп упире прстом у Дамаск и његове савезнике.

«Оно што су Русија, Иран и Сирија урадили у последње време у Сирији је хуманитарна срамота. Ми се налазимо у Сирији из само једног разлога – да бисмо протерали Исламску државу из те земље. У великој мери смо то већ остварили», истакао је Трамп.

Број цивилних жртава и штета, пре свега у Источној Гути, представљају један од најгорих случајева у Сирији од када је влада после великих сукоба пре две године заузела делове сиријске провинције Алеп.

«Проблем са Источном Гутом заправо је присутан у свим подручјима где би требало прогласити прекид ватре – како раздвојити такозване терористичке групе од умерених побуњеника. То је веома тешко», указује Саед Харири, политички аналитичар из Дамаска.

У Источној Гути се склонило више хиљада бораца, укључујући екстремисте Ал Каиде, и одатле нападају Дамаск, упозорио је руски амбасадор у Уједињеним нацијама.

Источна Гута је више година опкољена енклава у којој у тешким условима живи преко 400.000 људи.

РТС

Тагови: ; ; ; ;