Русију и Србију обједињују вишевековне пријатељске везе, традиција узајамне помоћи, духовни и културни корени. То је темељ нашег стратешког партнерства, — говорио је Министар иностраних послова Руске федерацији на предавању у Србији, у свечаној сали ректората Универзитет у Београду.

News Front објављује комплетну верзију тог говора са преводом на српски језик.

Руски министар је говорио о напрегнутој ситуацији у свету која је, према његовим речима, «логични резултат те политике коју су западне земље на челу са САД спроводиле после завршетка Хладног рата, са циљем да учврсте своју хегемонију на уштрб других учесника међународног живота».

Споменуо је експанзију НАТО-а на исток, као и бомбардовање Југославије и признавање једнострано проглашене независности Косова.

«Ми ћемо наставити да са српским партнерима радимо на подршци законским правима и да подржавамо интересе Београда према АП Косово у складу са резолуцијом СБ УН 1244», рекао је Сергеј Лавров.

Сергеј Лавров на предавању у свечаној сали ректората Универзитета у Београду (Фото: Лола Ђорђевић)

Русија никада није видела Балкан као место за геополитичке игре са нултом сумом. Наш безусловни приоритет је уважавање територијалног интегритета држава, регионална безбедност и стабилност и недопуштање међуетничких и међуверских сукоба. Наш циљ је позитивни исход који све уједињује, а не раздваја.

Сергеј Лавров на предавању у свечаној сали ректората Универзитета у Београду (Фото: Лола Ђорђевић)

 

Тагови: ; ; ; ; ;