Администрација америчког председника Доналда Трампа и њени кључни азијски савезници спремају се да прошире активности пресретања бродова за које се сумња да крше санкције против Северне Кореје.

Тај план би могао да укључи размештање снага америчке обалске страже која би заустављала и претраживала пловила у азијско-пацифичким водама, јавља Ројтерс позивајући се на високо позициониране америчке званичнике.
Како је неколико званичника рекло за британску агенцију, Вашингтон преговара са регионалним партнерима, укључујући Јапан, Јужну Кореју, Аустралију и Сингапур, о координисању пооштрене акције која би могла да оде даље него икада раније у покушају да се сузбије покушај Пјонгјанга да поморском трговином обезбеде средства за свој нуклеарни програм.

Иако су сумњиви бродови и раније пресретани, нова стратегија би проширила обим таквим операција, али не би увела поморску блокаду Северној Кореји.

Пјонгјанг је упозорио да би на блокаду гледао као на ратни чин.

Ова америчка иницијатива, која раније није најављивана, показује све већу ужурбаност Вашингтона да присили Пјонгјанг да уђе у преговоре о напуштању свог војног нукеларног програма, наводи Ројтерс.

Амерички званичници сматрају да Северну Кореју дели само неколико месеци од развоја нуклеарне ракете способне да погоди територију САД.

Танјуг

Тагови: ; ; ;