Словеначки премијер Миро Церар изјавио је у Бриселу да његова влада припрема текст који ће «врло брзо» упутити Европској комисији, како би је обавестила да Хрватска неприхватањем арбитражне пресуде о граници крши европско право, због чега Словенија жели да покрене «правне поступке» против Хрватске.

balkaneu.com

Текст писма са словеначким аргументима, у којима се доказује да Хрватска није испунила обавезу која произлази из европских уговора, словеначка влада припрема «ових дана» и ускоро ће га послати у Брисел, најавио је Церар у изјави словеначким новинарима.Ако Комисија не реагује, Словенија ће сама са тим предметом ићи на суд ЕУ у Луксембургу, додао је он, преноси Хина.

Како је казао, реч је о процедури предвиђеној 259. чланом Лисабонског уговора. Према њој, држава чланица која сматра да друга чланица није испунила своје уговорне обавезе може тужити другу, с тим да о намери најпре обавести Комисију и изнесе своје аргументе за ту намеру.

Комисија након тога, тумаче словеначки правни стручњаци, о предмету износи своје «образложено мишљење», након чега позове чланице које су у спору да се писмено изјасне о свом стајалишту.

Уколико се Комисија о том предмету у року од три месеца не би изјаснила својим «образложеним мишљењем», то не спречава државу чланицу да своју тужбу свеједно преда суду ЕУ, који се онда изјашњава хоће ли је узети у разматрање.

«Комисију најпре морамо обавестити да се ради о противправном стању које је починила Хрватска. Очекујемо да ће Комисија сама предузети мере, а у супротном ћемо бити присиљени да правне кораке предузмемо сами», казао је Церар.

Танјуг

Тагови: ; ; ;