(ВИДЕО) Поводом презентације мозаика: Руски Синодални хор певао у Храму Светог Саве

Поводом централне прославе представљања мозаика у куполи храма Светог Саве на Врачару  наступио је Московски синодални хор. Један од настаријих хорских колектива у Русији под управом Заслужног уметника Русије Алексија Пузакова извео је дела духовне и класичне музике, руске народне песме.

News Front – Србија преноси комплетну верзију тог величанственог концерта.

Учеснике хора поздравио је српски патријарх Иринеј који се „до неба“ захвалио гостима из Русије.

Слушати овакав хор, овакве гласове – то је заиста нешто што се ретко доживљава. Овај хор заслужује не да дође нама него да ми дођемо њему без обзира у ком се делу света налази, рекао је Патријарх.

У Храму Светог Саве представљен је мозаик централе купола храма, висине од 65 метара, која је један од највећих пројеката мозачког украшавања у свету.

 

Мозаик у куполи Храма Светог Саве (Фото Лола:Ђорђевић)

У изградњи једног од највећих храмова на свету заправо је дошло до историјског тренутка у којем црква добија своје лице, захваљујући помоћи Русије. 

Московски синодални хор у куполи храма Светог Саве на Врачару (Фото Лола:Ђорђевић)

Реч је о највећој композицији Христовог Вазнесења на свету сазданој од комадића обојеног и златног стакла и природног камена. Мозаик у куполи у пречнику има 30 метара, а тежак је чак 40 тона.

 

(Фото Лола:Ђорђевић)

Унутрашње украшавање централне куполе Храма почело је у мају прошле године када су из Русије, после седам дана путовања и пређених више од две хиљаде километара, стигли делови мозаика за куполу.