Влада Пољске одложиће примену контроверзног Закона о институту памћења народа, јављају израелски медији.

Фото Танјуг / АП

На захтев Израела, влада у Варшави одлучила је да не примењује нови закон, упркос чињеници да је прошао кроз пољски парламент и потписао га је председник Пољске.

Израелски ТВ Канал два најавио је да ће у наредним данима званична делегација стићи у Израел из Пољске да реши кризу насталу између две земље због тог закона за који неки кажу да је покушај заташкавања улоге пољске нације у Холокаусту у Другом светском рату.

Делегација ће наводно радити с Израелом на тексту документа не би ли се постигао компромис. Новим законом предвиђају се казне, од новчаних до затворских, за приписивање злочина нацистичке Немачке пољској нацији, подсећају израелски медији.

Ако се примени, прекршиоци могу да буду осуђени на највише три године затвора. Након што је закон усвојен, криза између Пољске и Израела се још више погоршала због изјава пољских лидера, констатују израелски медији.

Пољски закон такође забрањује употребу термина «пољски логори смрти» за опис логора у којима су убијани Јевреји и припадници других народа у Пољској која је била под окупацијом Немачке за време Другог светског рата.

Израелски медији такође наводе да је премијер Пољске Матеуш Моравјецки морао да објасни своје недавне изјаве да је «било јеврејских починилаца» злочина у Холокаусту.

У новом саопштењу које је објавио његов портпарол је наведено да он «ни на који начин није намеравао да порекне Холокауст или да оптужи јеврејске жртве Холокауста за одговорност за оно што је био геноцид који је извршила нацистичка Немачка».

Такође је наведено да би његове речи «требало интерпретирати као искрени позив на отворену дискусију злочина почињених против Јевреја у Холокаусту без обзира на националност» умешаних.

Моравјецки је навео да је нацистичка Немачка једина крива за Холокауст, а да су «Јевреји живели и стварали у Пољској 800 година» и да Пољска «тежи да настави дијалог с Израелом у духу истине и заједничког поверења».

Тагови: ; ; ;