У САД и даље траје дебата о контроли оружја после масакра у школи на Флориди, а све више компанија саопштава да је, због тог инцидента, окончало маркетиншки програм са Удружењем власника оружја.

Гувернер Флориде Рик Скот заложио се да се старосна граница за куповину оружја подигне са 18 на 21 годину.

Републикански гувернер је најавио да ће предложити још неке мере које би повећале безбедност у школама и пооштриле контроле оружја, као и да ће о томе разговарати са надлежнима у наредном периоду.

У међувремену, све више компанија саопштава да је окончало маркетиншки програм са Удружењем власника оружја, због пуцњаве у школи на Флориди.

Међу компанијама су авио превозници Delta i United, , осигуравајућа кућа Mef Life, компаније за рентирање аутомобила Hertz I Enterprise, технолошка компанија Symantech Corp , ланци хотела Wyndham I Best Western. .

Удружење власника оружја је, како наводи Глас Америке, најмоћнија лобистичка група у Америци која се залаже за слободну продају и ношење оружја и има око 5 милиона чланова.

Заговорници контроле оружја на Твитеру су позвали на бојкот Удружења власника оружја (#BoycottNRA) и користе друштвене мреже да позову компаније да престану да сарађују са Удружењем.

Са друге стране, председник тог удружења Вејн Лапјер је на скупу Конзервативне политичке акције поручио да заговорници контроле оружја експлоатишу убиство на Флориди.

Амерички председник Доналд Трамп изнео је неколико предлога, међу којима је наоружавање наставника, подизање старосне границе са 18 на 21 годину за куповину аутоматског и полуатоматоског оружја.

Танјуг

Тагови: ; ; ;