Сиријска Опсерваторија за људска права саопштила је да је источна Гута вечерас бомбардована, само неколико минута након што је Савет безбедности УН усвојио резолуцију којом се захтева једномесечно примирје у Сирији.

Авиони су бомбардовали место Шифунијех који се, како наводи Опсерваторија са седиштем у Британији, налази у енклави побуњеничких снага, пренео је Ројтерс.

Савет безбедности Уједињених нација једногласно је усвојио резолуцију, којом се захтева да «без одлагања» ступи на снагу 30 дана примирја у Сирији како би се омогућило достављање хуманитарне помоћи и евакуације тешко болесних и рањених.

Подсетимо, Савет безбедности Уједињених нација једногласно је јуче усвојио резолуцију, којом се захтева да «без одлагања» ступи на снагу 30 дана примирја у Сирији како би се омогућило достављање хуманитарне помоћи и евакуације тешко болесних и рањених, јавио је  Ројтерс.

Савет безбедности УН претходно је за петак заказао гласање о резолуцији, а потом је одложио седницу за јуче. У међувремену објављено је да је нови талас бомби засуо сиријски регион Гута.

Како британска агенција наводи, све очи су упрте у Москву и главно питање је да ли ће Русија, савезница сиријског председника Башара ал Асада која има право вета у Савету безбедности УН, подржати резолуцију.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је раније да је Русија спремна да се усагласи са резолуцијом Савета безбедности УН о Сирији, али да јој је потребна гаранција о прекиду ватре.

Лидери Француске и Немачке су у писму руском председнику Владимиру Путину затражили његову подршку резолуцији о хитном прекиду ватре у Сирији, саопштио је неименовани извор из Јелисејске палате.

Руски амбасадор у УН, Васили Небензја, на чији захтев је сазвана седница, уложио је амандмане на резолуцију у последњем тренутку, наводећи да предложена резолуција «једноставно није реална».

Он је такође оптужио светске медије за масовну кампању дезинформисања која игнорише, како је рекао, да су се на хиљаде бораца, укључујући екстремисте Ал Каиде, склонили у источну Гуту одакле нападају престоницу.

Чланови Савета безбедности су саопштили да морају да размотре руске предлоге.

Тагови: ; ; ; ;