Амбасадор Русије у Лондону Александар Јаковенко позван је у британско Министарство иностраних послова због ситуације у предграђу Дамаска, Источној Гути, наводи се у обраћању шефа британског МИП-а Бориса Џонсона у парламенту Уједињеног Краљевства.

„Позвао сам руског амбасадора да дође у МИП и саопшти нам планове његове земље о реализацији резолуције 2401 СБ УН“, рекаo јe Борис Џонсон.

Он је наложио британској мисији УН да сазове седницу СБ о Сирији, „због одбијања режима Башара ел Асада да поштује вољу УН и одмах прекине борбе“.

По његовим речима, само политичким решењем кризе у Сирији може се прекинути крвопролиће.

У амбасади Русије у Лондону нису коментарисали изјаву британског дипломате.

Савет безбедности УН је у суботу усвојио Резолуцију 2401, којом се од свих страна тражи да „одмах прекину сукобе“ и обавежу се да обезбеде дугу хуманитарну паузу од најмање тридесет дана на читавој територији Сирије, како би се омогућила безбедна и несметана испорука хуманитарне помоћи и медицинска евакуација тешко болесних и рањених. Прву верзију нацрта резолуције дистрибуирале су пре три недеље делегације Шведске и Кувајта.

Стални представник Русије у УН Василиј Небензја изјавио је да ће Русија радити са сукобљеним странама у Сирији, како би режим прекида ватре одмах ступио на снагу.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ;