Лидер британске опозиционе Лабуристичке странке Џереми Корбин заложио се за «нову царинску унију» са Европском унијом после иступања Велике Британије из чланства у Унији и оптужио владу да је оставила «Британце у мраку».

 

 

«Лабуристичка странка ће настојати да преговара о новој свеобухватној царинској унији између Велике Британије и ЕУ како би се осигурало одсуство царинских тарифа са Европом и избегла свака могућност чврсте границе са (Републике Ирске с британском покрајином) Северном Ирском», рекао је Корбин у говору у Ковентрију, у централној Енглеској.

Корбин је рекао да свака земља која је географски близу ЕУ, а да није њена чланица, као што су Турска, Швајцарска или Норвешка, имају тесне везе са ЕУ и додао да ће Великој Британији бити потребне такве везе са Унијом после Брегзита.

Лидер лабуриста је додао да је 20 месеци после референдума на којем су се Британци изјаснили за Брегзит, «земља још у мраку јер не зна шта подељена влада жели од Брегзита».

Британска премијерка Тереза Меј искључила је могућност да земља остане у јединственом тржишту и царинској унији, а у петак 2. марта требало би да представи своју визију Брегзита, како је раније најавила влада.

Министар за Брегзит Дејвид Дејвис критиковао је став лабуриста наводећи да би останком у царинској унији, Велика Британија изгубила контролу над својом трговинском политиком и не би могла сама да склапа споразуме о слободној трговини с другим земљама у свету.

Тагови: ;