Председник Европске комисије Жан Клод Јункер изјавио је јуче у Тирани да би земље Западног Балкана требало да гледају на 2025. годину као на датум када би било која од њих могла да се придружи ЕУ, под условом да је испунила критеријуме за чланство.

THIERRY CHARLIER/AFP/

Јункер, који у Албанији борави у оквиру званичне посете Западном Балкану, рекао је да је 2025. година «могућ датум за улазак» у ЕУ за све земље Западног Балкана, а не само фаворите, преноси Ројтерс.

«Супротно ономе што читамо свуда, Комисија и ја нисмо рекли да ће Србија и Црна Гора нужно постати чланице ЕУ 2025. године», рекао је Јункер новинарима у Тирани.

Како је додао, 2025. година је као датум за прикључење ЕУ «отворена за све земље кандидате», навео је Ројтерс.

«И у мери у којој би земља кандидат до тада или касније, или раније, испунила све критеријуме за чланство, ми ћемо поступити на такав начин да ЕУ призна њене напоре», рекао је Јункер на конференцији за новинаре.

Ројтерс подсећа да се Србија и Црна Гора сматрају фаворитима за улазак у ЕУ, а да Албанија и Македонија очекују да добију «зелено светло» како би започеле преговоре о придруживању Унији у јуну.

Јункер је пре Албаније, претходно  боравио и у посети Македонији, где је почео турнеју по Западном Балкану.

Председник ЕК сутра, заједно са комесаром Јоханесом Ханом, долази у Београд, где ће разговарати са председником Србије Александром Вучићем.

Танјуг

 

Тагови: ; ; ;