Чеченски лидер Рамзан Кадиров коментарисао је потезе летонских политичара који су њему и једном броју држављана Русије забранили улазак у Летонију.

 

„Па, ако нам Летонија објављује санкције, ми као људи васпитани у другачијим традицијама и вредностима, позивамо све Летонце да посете Чеченију. Знам да се Сејм, када је одлучивао о санкцијама, није водио интересима летонског народа, већ је желео да угоди слону. Шта може да учини један миш?“, написао је Кадиров на свом налогу на Телеграму.

Кадиров је са иронијом истакао да је посета Летонији за њега била „животни циљ“.

„Дању и ноћу, на послу и код куће, сањао сам о путовању у Ригу, а сада, када сам успео да издвојим за то два-три дана, летонски Сејм саопштава да ми је забрањен улазак. Много сам се забринуо, не знам шта ћу са собом. Ни јахање ме не смирује, ни тренинг ме не задовољава, а ни музика ми не скреће мисли јер не могу да одем у родну Летонију. А онда мислим — нека раде шта хоће“, додао је Кадиров.

Кадиров и председавајући Истражног одбора Александар Бастрикин стављени су на списак лица којима је забрањен улазак у Летонију због „случаја Магницког“.

Прошлог четвртка летонски министар спољних послова Едгар Ринкевич је на друштвеној мрежи Твитер наговестио да је установио забрану за улазак у Летонију за 49 лица. Министар је ову забрану поткрепио одлуком Сејма да се наметну санкције особама повезаним са случајем Магницки, према другом делу Члана 61 Закона о имиграцији и резолуцији премијера Летоније од 22. фебруара.

Портпарол чеченског лидера Алви Каримов изјавио је да чеченски лидер није подносио захтев за визу и да у наредних 30 година не планира тамо да путује.

Закон Магницког усвојен је у Сједињеним Америчким Државама 2012. године. Закон успоставља личне санкције за кршење људских права у Русији. Сличан закон на снази је и у Канади.

Тагови: ;