Градоначелница Барцелоне Ада Колау и председник каталонског парламента Рожер Торент, одбили су у недељу да дочекају краља Филипа VI на пријему приређеном у његову част, пренели су шпански медији.

Краљ је допутовао у Барселону како би отворио технолошки сајам Ворлд Мобајл Конгрес, пренели су шпански медији.

Free Press Journal

Колау и Торент стигли су на пријем касније.

«Саопштили смо да нећемо да учествујемо на пријему краља, јер је једна ствар институционално примање, а сасвим друга послушност», рекла је Колау новинарима.

Према њеним речима, улога краља након 1. октобра, када је одржан референдум о независности те шпанске покрајине, била је неочекивана јер се он као шеф државе није дистанцирао од полемике.

Шпанска влада назвала је одлуку каталонских званичника неодговорном и гестом којим се уносе поделе у друштво.

На пријему краљ Филипе одржао је говор за око 200 званица, којима је пожелео топлу добродошлицу «у Шпанију, Каталонију и светски град Барселону».

Како преноси шпански Паис, Колау је аплаудирала тим његовим речима, док је Торент остао уздржан.

Наводи се и да је то први пут да је шпански краљ посетио Барселону од прошлог августа, када је учествовао у скупу организованом ради одавања почасти жртвама терористичких напада у Барселони и Камбрилсу.

Том приликом он је морао да издржи увреде и звиждуке дела учесника, који су тај скуп искористили како би захтевали независност те шпанске покрајине.

Тагови: ; ;