У Бриселу је око 11 часова почео трилатерални састанак делегација Београда и Приштине уз присуство представника ЕУ.

Овом састанку претходили су билатерални разговори које су делегације Београда, а затим и Приштине одржале са ЕУ посредницима у дијалогу.

Разговори на експертском нивоу би требало да трају два дана, а предвиђене теме су примена постигнутих споразума о Заједници српских општина, слободи кретања, интегрисаном управљању административним прелазима, правосуђу, енергетици и мосту у Косовској Митровици.

Из делегације Београда кажу да ће на данашњем састанку тражити и информације о томе докле се стигло са истрагом о убиству Ивановића.

Истовремено, из приштинске делегације најављују „нови нацрт” споразума о формирају Заједнице српских општина.

Из Београда је већ раније поручено да никаква промена Споразума о ЗСО на штету овлашћења заједнице не долази у обзир.

Из ЕУ то нису могли да коментаришу док, како су рекли за Танјуг, не виде о каквом се документу уопште ради.

Делегацију Београда предводи директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић док је на челу делегације Приштине главни преговарач Авни Арифи.

У делегацији Београда, поред представника Канцеларије за Косово и Метохију и Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини, биће и представници надлежних министарстава и институција по наведеним темама.

Састанци преговарачких тимова Београда и Приштине одржавају се у згради Европске службе за спољне послове.

Претходни састанак делегација Београда и Приштине на експертском нивоу, који је био заказан за 16. јануар, отказан је због убиства једног од лидера косовских Срба, Оливера Ивановића у Косовској Митровици.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;