Москва није спремна да тражи да јој се укину санкција ЕУ или да води преговоре о условима за њихово укидање, али се залаже за дијалог са партнерима, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на конференцији за новинаре.

„Никада не молимо Европску унију нити друге земље које су се прикључиле санкцијама да те санкције укину. Нећемо водити никакве преговоре о условима за укидање санкција. Спремни смо да се у тренутној ситуацији удаљимо од неке политике изолационизма, како у погледу покушаја изолације Русије, тако и у погледу самоизолације у коју је ЕУ у одређеној мери себе довела“, рекао је Лавров.

„Бићемо спремни да пратимо усаглашене смернице наше сарадње, бићемо спремни да позитивно одговоримо на жеље бизниса, који се редовно и све чешће залаже за превазилажење такве нездраве ситуације. Тако је било током недавног састанка немачког бизниса са председником Путином, а затим се председник такође састао са представницима француског бизниса“, рекао је министар.

Односи Русије и Запада погоршали су се због ситуације у Украјини. Западне земље су увеле низ санкција против Руске Федерације, а Москва је предузела контрамере. Истовремено, Москва је више пута одбацивала оптужбе западних земаља о мешању у унутрашње послове Украјине, рекавши да није страна у украјинском сукобу у Донбасу и субјекат Минских споразума. Русија је такође више пута изјављивала да је контрапродуктивно разговарати с њом језиком санкција.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ;