Очекује се да ускоро буде формирана заједничка српско-кинеска компанија ради изградње индустријско-технолошког парка у Београду, на површини од 320 хектара, као и да радови почну ове године, изјавио је данас у Новом Саду Ненад Поповић, републички министар за иновације и технолошки развој.

Фото Д. Дозет

Обе стране максимално су ангажоване на процедурама које претходе потписивању документа о формирању те заједничке компаније, рекао је он на отварању традиционалне «Зимске академије», коју организује Департман за индустријско инжењерство Факултета техничких наука (ФТН) у Новом Саду у сарадњи са Донгхуа универзитетом из Шангаја.

— Кина је моћан партнер Србији у науци, образовању, индустрији, политици и другим областима. На тој нашој изванредној сарадњи многи нам завиде — рекао је Поповић, нагласивши да ће сарадња са кинеским партнерима бити настављена на најбољим основама, које су у Србији већ постављене.

Једна од кључних основа јесте и договор двојице председника, Александра Вучића и Си Ђинпинга, о том најмодернијем индустријско-технолошком центру у Београду, који ће бити изграђен у следећих неколико година.

Министар је оценио да Србија има срећу што остварује партнерску сарадњу са једном од најмоћнијих економија света и додао да то партнерство поспешује одлучност републичке Владе да будућност наше земље гради на иновацијама и дигитализацији.

 

З. ГРУМИЋ.
Новости

Тагови: ; ; ; ;