Премијер Зоран Заев изјавио је да су неосноване тврдње Грчке да Македонија има територијалне претензије према јужном суседу, да је спреман да разговара о свим проблемима, али да није спреман на промену Устава да би се промена имена потврдила.

У интервјуу за немачки лист Шпигл, он је, како се наводи, у односу на могуће територијалне претензије на које упозорава Грчка, у шали рекао да су «једине претензије из Македоније усмерене према грчким плажама”.

«Да, ми волимо на лето да окупирамо лепе грчке плаже и острва. Више од милион Македонаца сваке године путује у Грчку, тамо трошимо наше паре, волимо Грчку, има много контаката међу бизнисменима и туристима. Али искрено, нермамо никаве друге окупацијске намере», рекао је Заев.

 

Заев је то рекао у Берлину, након разговора са немачком канцеларком Ангелом Меркел, а на питање да ли немачка влада треба да активније учествује у преговорима Македоније и Грчке око имена, он је рекао да мисли да је обема странама, и македонској и грчкој, потребно охтрабрење, али и да вршење притиска на било коју страну није исправан пут.

«Нико не може да нам одузме самосталну и суверену одлуку за име», рекао је Заев.

Према његовим речима, за Македонију су неприхватљиви грчки захтеви за променом Устава, да би се потврдила промена имена, као и име државе које неће бити преведено на енглески.

«Ово име је наш понос и наш идентитет. Не видим никакав разлог за захтев да име мењамо у Уставу», рекао је Заев, који сматра да то није достојанствено.

Грчкој је, каже, потребан поверљив партнер, а не партнер без достојанства.

«Најважнија гаранција за Грчку је да решење за спор око имена буде одрживо. То се прави међународним договрима, који ће бити ратификовани и који ће важити у међународним организацијама», рекао је Заев.

Тагови: ; ;