Сједињене Америчке Државе и њихови савезници не виде смисла у предлогу Русије за стварање међународне комисије о ситуацији у Раки, изјавио је представник коалиције за Спутњик.

Према његовим речима, антитерористички блок на челу са Американцима подржава мировни процес у Сирији под покровитељством Уједињених нација „који ће узети у обзир интересе свих укључених страна“, али не види никакву вредност у „паралелним напорима Русије“.

Москва је на бази УН и под њеним руководством предложила да се формира евалуациона хуманитарна комисија о ситуацији у Раки.

Према речима министра одбране Русије Сергеја Шојгуа, у граду је озбиљна епидемиолошка ситуација, тамо се налази велики број лешева, рушевине нису у потпуности рашчишћене, а у неким областима још није ни започет овај посао због великог броја неексплодираних граната. Он је додао да у Раки није започето ни пружање хуманитарне помоћи ни обнављање, тако да људи тамо не могу да се враћају.

Сједињене Америчке Државе и њихови савезници од августа 2014. године у Сирији и Ираку спроводе операцију против ДАЕШ-а, при чему у Сирији делују без сагласности званичних власти и Савета безбедности УН. Коалиција је признала да је у њеним нападима погинуло више од 800 цивила.

Тагови: ; ; ;