Приштина треба да се навикне да у свету постоје оне који мисле да је одлука о признавању Косова била погрешна, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић, коментаришући изјаву Беџета Пацолија да Дачић наводно нуди оружје у замену за повлачење одлуке о признању независности Косова.

Ивица Дачић је, на конференцији за новинаре у вили «Мир», где се састао са министрима спољних послова Италије и Албаније, одбацио тврдње које долазе из Приштине.

«Ако неко поставља питање зашто је нека земља повукла признање, онда и Србије треба да пита зашто је неко признао Косово. Волео бих да Србија има на располагању велике количине наоружања, мало би нас другачије гледали», рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је поручио косовском министру спољних послова Беџету Пацолију да не тражи изговоре за домаћу јавност и да свако ради свој посао.

«Мислим да процес није завршен. Управо због тога има земаља које преиспитују одлуке. Не могу да препознам интерес Костарике или Авганистана да признају Косово. Уосталом, Пацоли можда размишља о категоријама које он поседује и средствима које је он користио када је разговарао са појединим земљама», рекао је Дачић.

Како каже, не љути се на њега, али му поручује да спортски прихвати то што неке земље повлаче призмање једнострано проглашене независности Косова.

«Пашће испод 100. Ја вам гарантујем», закључио је министар Дачић.

Пацоли: Дачић нудио Бурундију оружје

Косовски министар спољних послова Беџет Пацоли тврди да је шеф српске дипломатије нудио Бурундију оружје у замену за повлачење одлуке о признању Косова, упркос томе што је министар спољних послова Бурундија Алан Аиме Њамитве у изјави за Глас Америке одбацио наводе о било каквим утицајима или притисцима.

«Бурунди је 2012. године признао Косово као независну државу, али у међувремену смо имали прилику да преиспитамо нашу позицију и установили смо да је једино добро да поново размотримо ту позицију и јачамо добре и одличне односе који су већ постојали између бивше Југославије и Бурундија», рекао је шеф дипломатије Бурундија недавно за Глас Америке.

Дипломатски односи између СФРЈ и Бурундија успостављени су 1962. године одмах пошто је та земља стекла независност, тако да је једино исправно било да Бурунди јача везе које су успешно постојале између две земље, односно са Републиком Србијом која је правни наследник Југославије, објаснио је Алан Аиме Њамитве.

«Вратили смо се на нашу позицију од пре 2012, што значи да имамо односе само са Републиком Србијом», нагласио је Њамитве.

Подсетио је да Косово нису признале ни Русија, Кина, Индија, најважније афричке земље, односно једна трећина популације.

Такође је одбацио наводе да је било притисака на Бурунди да повуче признање Косова.

Танјуг

Тагови: ; ; ;