Председник Европске Комисије Жан Клод Јункер је у заједничком обраћању са председником Србије Александром Вучићем рекао да Стратегија подразумева шест области на којима Србија треба да ради на путу ка ЕУ.

Председник Европске Комисије Жан Клод Јункер (Фото: Лола Ђорђевић)

Он је одговарајући на питања новинара да ли је можда идеја и да се направи неки Акциони план и мапа пута којом би се и Србија и ЕУ обавезале да ће те области пратити, навео да су тих шест области ту, да ће се видети како све напредује и навео да ће се видети да ли је тако нешто потребно.

Уколико је потребно развити Акциони план и то ћемо урадити, али, радићемо заједно са Србијом, поручио је Јункер.

Председник европске Комисје је рекао да је Србија прешла део пута «и то импресиван део пута» на путу ка ЕУ.

Јункер на конференцији за новинаре са Вучићем /Фото: Лола Ђорђевић

Јункер је на конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем тако одговорио на питање како види напредак наше земље на путу ка ЕУ, те додао:

«Има још проблема, када је реч о владавини права, и да се поправе и неке ствари у правосуђу, али је велики напредак остварен», рекао је он на прес конференцији са председником Вучићем.

Како је рекао, ту је и правно обавезујући споразум са Приштином.

Зна да је то тешко, али је уверен и да ће Београд помоћи да се реше спорови који постоје у региону.

Јункер је говорио и поводом питања упућеног председнику Вузчићу да ли се слаже са министром Ивицом Дачићем да нећемо због ЕУ извршити харакити, и приметио:

«Ми нећемо тражити од министра иностраних послова да изврши харакири. Ми желимо да имамо добру сарадњу са пријатељима из Србије», поручио је Јункер.

Истакао је да прошлост постоји, али да морамо извући поуке из ње.

http://www.novosti.rs

 

 

 

Тагови: ; ;