Један млади баштован у Израелу је нашао добро очуван бронзани прстен с ликом Светог Николе, саопштила је данас Израелска управа антиквитета.

Плевећи башту једне куће у селу Јогев, на северу Израела, Декел Бен-Шитрит (26) је угледао прстен за који се мисли да је стар 700 година.Археолози процењују да је прстен настао између 12. и 15. века.

«Мало сам га протрљао и видео урезани људски лик у оквиру”, испричао је баштован.

Фотографију прстена је објавио на Фејсбуку, а његов сусед Дрор Бен Јосеф, један од директора Израелске управе за природу и паркове, видевши то му је саветовао да се обрати Управи за антиквитете.

Та управа је најавила да ће налазача прстена одликовати «сертификатом доброг грађанина», јављају израелски медији.

Прстен ће бити део Колекције националног блага Израела.

Археолошкиња Јана Чекановец, специјалисткиња за византијску еру, рекла је да је прстан зачуђујће добро очуван и да ће увелико допринети науци.

«На прстену је лик човека са штапом. На основу прелиминарне анализе, чини се да је то Свети Никола који држи своју ознаку — свештенички штап», рекла је она.

Свети Никола се сматра заштитником морепловаца, ходочасника и путника уопште.

Чекановец зато сматра да је могуће да је прстен изгубио неки ходочасник који је желео да га Свети Никола штити на путовањима јер су иконе тог свеца на Блиски исток доносили ходочасници из целог Византијског царства.

Археолог Јотам Тепер је објаснио да је кроз село Јогев, где је нађен псртен, пролазио главни римски пут до планине Тавор, те да су туда вековима ишли и ходочасници на путу за Назарет.

Тагови: ; ; ;