Руски вето на антииранску резолуцију у СБ УН

Русија је блокирала усвајање документа о продужетку санкција Јемену, у којем се наводе оптужбе Ирана да незаконито испоручује оружје побуњеницима. Одмах након гласања био је поднет руски предлог резолуције који је једногласно усвојен.

Руски вето на антииранску резолуцију у СБ УН

За документ који је предложила Велика Британија гласало је 11 држава, док су две биле против тога, Русија и Боливија, док су две уздржане.

Оба текста резолуције су предвиђале продужетак ембарга на оружје и друге санкције до 26. фебруара 2019. године. Притом, британска варијанта резолуције садржи оптужбе Ирана који западне државе сумњиче за незаконите испоруке оружја побуњеницима у Јемену — Хутима.

Закључци о умешаности Ирана у кршење ембарга на оружје налазе се у последњем реферату групе експерата УН о Јемену, који су анализирали делове балистичких ракета које су побуњеници испалили на Ријад у новембру прошле године, као и другог оружја и опреме која је на располагању САД. Стручњаци УН су дошли до закључка да је оружје било увезено у Јемен након што је уведен ембарго на оружје 2015. године. Иранска страна, по мишљењу експерата, „није предузела потребне мере да спречи директне и индиректне испоруке, продају и предају“ војне опреме и технологија. Како се наглашава у извештају, Техеран није објаснио како је оружје стигло у Јемен.

Према мишљењу дипломата, Русија и Кина су крајем јануара показале скептичност према резултатима експерата.

Коментари: