«Велика Британија се данас суочава са новом и значајном претњом од организованог десничарског тероризма»,  рекао је Марк Роули, шеф антитерористичке службе лондонске полиције.

© REUTERS/ JANEK SKARZYNSKI

Он је додао да је полиција осујетила четири потенцијална напада десничарских екстремиста прошле године.

«Десничарска терористичка претња значајнија је и опаснија него што се то може видети у јавним дискусијама», рекао је Роули новинарима.

До пре две године, активност десничара била је ограничена на непријатне протесте и кривична дела почињена из мржње, док су озбиљни инциденти приписивани појединцима.

«Шпијунска агенција МИ5 сада истражује десничарске активности», рекао је он, додајући да се британске групе све више повезују са међународним екстремистима.

«То је значајан део терористичке претње. Десничарски тероризам раније овде није био тако организован»,  рекао је Роули.

Он је додао да је у последњих 18 месеци у Британији присутна домаћа, неонацистичка организација, која заговара супремацију беле расе и која има исте амбиције као и било која друга терористичка организација посвећена насиљу.

То треба да све нас забрињава,  рекао је он.

Он је рекао да се у Британији тренутно води 600 терористичких истрага са више од 3.000 осумњичених.

Према његовим речима, исламистички и десничарски екстремисти представљају токсичну комбинацију, «хране се једни другима» и проводе исти план пођеле, страха и мржње.

Он је истакао да је важно да споразум Лондона и ЕУ, након што Британија напусти блок 2019. године, не наруши односе са европским колегама.

 

Тагови: ; ; ; ;