Странке и коалиције црногорске парламентарне опозиције најавиле су да ће данас у Скупштини Црне Горе бојкотовати обраћање председника Европске комисије Жан-Клода Јункера.

Жан-Клод Јункер (Фото Лола Ђорђевић)

Посланици опозиционог савеза Демократски фронт (ДФ) седници парламента неће присуствовати због тога што су, како наводе, добили информацију да неће моћи да поставе питања Јункеру.

«Не желимо да правимо декор и да делује да је у Црној Гори све у реду и да је ту присутна и опозиција», рекао је шеф Посланичког клуба ДФ-а Славен Радуновић.

Лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић јуче је током састанка са шефом Делегације ЕУ у Црној Гори Аивом Оравом саопштио да његови посланици неће бити у парламенту када Јункер буде говорио јер, како је навео, неће присуствовати раду нелегитимног парламента, који је формиран на антиевропским начелима.

«Уважавамо господина Јункера, али наш недолазак на сутрашњу седницу је одбрана онога што су европске тековине и онога што господин Јункер представља», рекао је Абазовић, саопштено је из УРА.

И лидер Демоса Миодраг Лекић сутра неће присуствовати седници парламента на којој ће говорити Јункер јер су, како је рекао, мотиви за бојкот остали исти.

«Лекић је шефу Делагације ЕУ Ораву рекао да цени посету Јункера, али да су мотиви за бојкот парламента остали исти као и 16. октобра 2016. када су одржани неслободни избори са нерегуларним исходом», саопштено је из Демоса.

Јункер, који ће данас боравити у Подгорици обратиће се после подне посланицима у Скупштини Црне Горе.

Позив за присуство упућен је и највишим државним функционерима, представницима Владе Црне Горе, као и резидентним амбасадорима ЕУ у Подгорици. Јункера ће претходно примити председник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић.

срна/Блиц

 

Тагови: ; ; ;