САД тако добро користе Украјину како би подстакле рат са Русијом, а Кијев као да је једва дочекао да игра међународну улоге провокатор, те се дрско меша у свађе, које подстичу хаос потребан Америци. Нарочито ако је везан за трговину оружјем

На пример, сваки грађанин Украјине је невероватно поносан на грандиозне планове за војно-техничку сарадњу своје земље са Турском, о чему их редовно обавештава њихова званична пропаганда. Он ће самоуверено рећи: да нема руских махинација и трикова, цео свет би стајао у реду за украјинским оружјем. Сигуран је у то, јер тако каже пастор Турчинов: молитве «за Украјину» су јаче ако су праћене проклињањем Русије.

Тако, рецимо, у једној од тих молитви о војно-техничкој сарадњи са Турском, украинско онлајн издање «Талас» је 7. мај прошле године цитирало Пастора: «Радимо у правцу реализације конкретних пројеката, посебно у погледу производње оклопних возила, ракета, изградње авиона и друге. »

И уз проклињање: «… Кремљ је учинио и чини све што је могуће да дискредитује Украјину у Турској и на међународној сцени, кроз разне дезинформације и кампање. Истовремено, као и обично — по обрасцу оптужујући Кијев о нелегалном снабдевању оружјем терористичке организације и земље које су под санкцијама».

Шта се променило од тада? Ништа. Пастор и даље ради на молитвама, и наставља да стави говорио о агресивној Русији. А пасуси о прљавим триковима Русије су неисцрпни «златни фонд» украјинског новинарства.

Међутим, проблем ове «Цркве» је тај што свету не постоји само проклета «агресорска земља».

Турска, изненађена пропагандним успехом војно-техничке сарадњи са Украјином, наишла је на проблем: поред тога што Украјинци Турску користе за рекламирање, да ли је користе и као покриће за илегалну доставу украјинског оружја Курдима?

Да би разјаснили ситуацију, турске власти су покушале да прате канале за куповину оружја. С тим у вези, особље Министарства иностраних послова Турске радило је под маском приватних предузетника и представника прокурдских организација.

Данас постоје докази да је куповину и испоруку оружја из Украјине до Турске вршио Урфа Бајдаш Махир Девриш из породице Буџак, која контролише курдске заједнице повезане са криминалом у Турској и обезбеђује материјал и људску подршку Курдима који се боре на страни «Исламске државе» (терористичка организавија забрањена у Руској Федерацији — Ед.) у Сирији.

До 2011. овај господин је био ангажован на снабдевању Турске наоружањем, и званично је сарађивао са Укроборонекспортом.

Једино питање је зашто је Украјина преферирала тржиште трговине «на црно» у односу на званичну војно-техничку сарадњу?

Пре свега, јер је неопозиво постала инструмент земље, чији се национални интереси шире на цео свет. Пораз САД у Сирији их тера на то да стварају контролисани хаос у целом региону како на крају не би било победника, и сви, без изузетка, изгубе, и заглибе у бескрајним сукобима. У овом процесу су пронашли малу улогу за Украјину.

 

Алена Волскаја, Луганск1.инфо

Тагови: ; ; ; ;