Десет припадника полиције повређено је испред зграде Врховне раде током сукоба са присталицама бившег председника Грузије Михаила Сакашвилија, изјавио је саветник министра унутрашњих послова Украјине Зорјан Шкирјак.

Касније су медији саопштили да је број повређених повећан на 13.

„Неколико их има преломе, углавном кључне кости и носа. Ухапшено је девет преступника“, написао је Шкирјак на својој страници на Фејсбуку.

Према његовим речима, демонстранти су користили експлозивне пакете, боце са запаљивом течношћу, пендреке и металне предмете и покушали да запале гуме. У току је истрага. Полиција ће разјаснити све околности овог догађаја.

Јутрос је испред Раде дошло до сукоба између припадника снага безбедности и демонстраната из шаторског кампа који је организовао Покрет нових снага, на чијем је челу Сакашвили.

Полиција је саопштила да су се демонстранти понашали агресивно и затражили да дође председника Раде Андреј Парубиј, а затим су покушали да уђу у зграду парламента.

Један очевидац сукоба изјавио је да се туча догодила због тога што су становници шаторског кампа запалили гуме испред парламента. Полиција је покушала да их угаси, дошло је до туче, „почели су да пробијају ограду, бацано је камење, као и експлозивни пакети“.

Тренутно је ситуација мирна. Поред парламента се налази неколико стотина демонстраната. Улаз у Раду обезбеђује стотинак полицајаца.

 

Спутњик

Тагови: ; ;