Председник Србије Александар Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу после сусрета са председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером изјавио да је за нас најтежа препрека на путу ка ЕУ правно ваљани споразум са Приштином, али и истакао да ту нема ништа што бисмо крили, нити жели да грађанима замазује очи.

Александар Вучић (Фото: Лола Ђорђевић)

«Јер, времена за замазивање очију је било у прошлости колико хоћете», рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са председником ЕК Жан Клодом Јункером.

Како је рекао, са Јункером и европским комесаром Јоханесом Ханом разговарао је отворено, а сматра их искреним пријатељима Србије, о односима Београда и Приштине и о томе шта је потребно да ми урадимо да би били део европске породице народа.

«Знамо да су пред нама тешки задаци, а шта ћемо на крају да изаберемо то је наше унутрашње питање», истакао је Вучић.

Председник  Вучић је изјавио  да морамо да схватимо колико је и зашто је важно да постигнемо компромис са Приштином, иначе ћемо се, каже, «удавити у сопственој прошлости».

«Зато толико пледирам на компромис и зато толико молим и тражим подршку и Европске Комисије и свих светских сила да до те подршке дођемо», рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији са председником ЕК Жан Клодом Јункреом.

Како је рекао, сваки дан чује у Србији како говоре «за нас је најбољи замрзнути конфликт и чекајте само да прође и десиће се нешто што ће нама да помогне».

«Ако ми не будемо разумели, а при томе добро знате шта мислим о независности Косова, да ми морамо да направимо компромисе, да морамо са собом у одређеним стварима у нашим главама да раскрстимо — и то говорим у тренутку када не би требало да говорим, и када ћу да губим политичке поене…ако то не будемо урадили удавићемо себе у сопственој прошлости» упозорио је председник Србије.

Вучић је говорећи о правно обавезујућем споразуму са Приштином, рекао да је важно да се пронађе компромис са Албанцима и историјски реши тај однос, да се успостави пријатељство два народа,

«То је за нас најтеже питање и то је питање за Србију и све наше грађане, и за нашу будућност», рекао је Вучић.

«Мислим да је од ужасног значаја да ми и Албанци нађемо компомис», да се то питање реши на другачији начин, а не ратовима, и да два најмногољуднија народа успоставе осовину север, југ.

Истичући да је изнад свега важан договор Београда и Приштине, Вучић је поменуо да се преговори одвијају уз подршку Брисела, али, како је приметио, у Бриселу су само посредници, на «чему смо наравно захвални».

Подсетио је да су у 22 земље ЕУ признале независност Косова и да оне очекују документ који би водио суштински ка томе, или бар да Приштина буде део УН и других међународних организација.

Пет земаља то не желе, као што Приштина жели, а Београд то не жели, рекао је Вучић.

Он је истакао да би споразум требало да буде такав да и Београд и Приштина изгубе понешто, или да буду веома незадовољни и једни и други, а то би, каже значило да смо победили.

Вучић са Јункером и Ханом (Фото: Лола Ђорђевић)

Не може једна страна да добије све, а друга да изгуби све, нагласио је он. Додао је да је немогуће убедити грађане Србије да прихвате да дају све, а са друге стране ништа.

«Ми желимо компромис под окриљем ЕУ, на највисем нивоу, а ако то не мозе живећемо у прослости као деценијама уназад», казао је председник.

«Волео бих да то избегнемо и да будућност видимо на други начин.

Надам се да ће Албанци разумети колико је вазан тај договор».

Вучић је истакао и да су нама важни добри односи са Албанцима и да би се то постигло споразумом, али да се то у Приштини не чује, а важно је и за њих.

Рекао је да ће све урадити да се дође до решења, иако је то тешко.

 

Тагови: ; ; ; ;