Министар спољних послова Ирана Мохамад Џавад Зариф који је у Србију дошао са директорима највећих иранских компанија и представницима привредних комора изјавио је да је једини пут за решавање проблема Косова дијалог и поштовање међународног права.

Мохамад Џавад Зариф / Фото Танјуг

На заједничкој конференцији за новинаре са српским колегом, Ивицом Дачићем, Џавид Зариф је рекао да Србија и Иран могу да сарађују у области пољопривреде, грађевинарства, енергетике, здравства, туризма, али и у војној индустрији као у време Југославије.

“Надамо се да ће се наставити тренд развоја добрих односа”, рекао је Џавад Зариф и додао да су се ирански туристи од када су две земље међусобно укинуле визе уверили у срдачност и гостопримство српског народа.

Министар Дачић је захвалио Џаваду Зарифу на принципијалном ставу о једнострано проглашеној незваисности Косова и поручио да Иран може да рачуна на пријатељство Србије и подршку у међународним организацијама.

Дачић је изразио задовољство због тога што је Џавад Зариф у Србију дошао са великим бројем привредника, наводећи да је могуће унапређење економске сарадње.

“Имамо традиционалне пријатељске односе са Ираном. Желимо да те односе што више продубљујемо, да развјамо сарадњу у свим областима. Радују нас посете на највишем нивоу и ово је изванредна прилика за подстицај насе даље сарадње”, рекао је министар Дачић новинарима.

Дачић је приметио да је око 6.000 Иранаца од септембра до фебруара посетило Србију и изразио очекивање да ће тај број бити већи од марта јер је предвиђено да се успоставе директни летови између Београда и Техерана.

Директна авио линија Београд — Техеран биће успостављена 8. марта, најавио је данас у Београду министар спољних послова Ирана Мохамад Џавад Зариф.

Џавад Зариф је то рекао у разговору са председником Србије Александром Вучићем, коме је, иначе, уручио позив председника Ирана Хасана Роханија да посети Техеран, што је он прихватио.

Иначе, претходно Џавад Зариф, је у посету Београду дошао са директорима највећих иранских компанија и представницима привредних комора.

На заједничкој конференцији за новинаре са Дачићем, Џавид Зариф је рекао да Србија и Иран могу да сарађују у области пољопривреде, грађевинарства, енергетике, здравства, туризма, али и у војној индустрији као у време Југославије.

 

 

Тагови: ;