Један од покретача иницијативе за повлачење признања самопроглашене независности Косова од стране Чешке Републике, посланик Јарослав Фолдина поручио је да је циљ те иницијативе да се укаже да је то проглашење било противно међународном праву.

Фолдина je подсетио да се сваке године у центру Прага организују протести са транспарентима «Косово је Србија» у знак подршке, као и да они наилазе на одушевљење српских туриста који долазе у Чешку.

«Чешка је на личном примеру упозната са кршењем права од стране међународне заједнице, и из тог разлога настојимо да она помогне Србији у решавању проблема са КиМ», рекао је Фолдина на трибини Београдског форума за свет равноправних.

Присутнима се обратио и чешки политичар и дипломата Јан Каван, један од првих потписника иницијативе, који је рекао да верује у успех иницијативе.

«Ми смо јасно против уцене ЕУ која захтева признање Косова као услов уласка у Унију, као што смо и против условљавања чланица ЕУ чланством у НАТО-у», подвукао је Каван.

Он је, говорећи о признању од стране Чешке, нагласио и да је та земља јасно игнорисала позицију парламента, у којем, додаје, већина посланика није за то гласала.

Чешки режисер Вацлав Дворжак, који је у нашој земљи постао познат након снимања филма «Отето Косово», рекао је да је приликом припремања текста иницијативе за чешку владу, желео да то буде јасно формулисан текст – текст из којег ће сви да схвате кршење међународног права које је учињено.

«Народ у Чешкој пропагандом и медијима био је лажно информисан, није знао шта се у Србији и на Косову дешава. Ја после десет година имам потребу да ширим ту истину», поручио је режисер.

Чешки режисер најавио филм о Сребреници

Дворжак је најавио нови филм који ће снимити о Сребреници, а у којем, каже, неће водити рачуна да се политички прилагоди ситуацији, већ ће пренети само истину.

«Истина је једна, нема прилагођавања», истакао је он.

Трибини је присуствовао и саветник за Балкан чешког посланика Фолдине, који је рекао да се петиција о повлачењу признања не обраћа ни левичарима ни дешничарима, већ поручује људима да је «рушењем међународног права отворена Пандорина кутија», те да постоје велики ризици.

Он је додао и да је Србија, захваљујући садашњој власти, поправила односе са међународном заједницом, и сада су јој «дата крила» да покуша више да уради.

Председник Београдског форума за свет равноправних, бивши министар спољних послова СРЈ, Живадин Јовановић затворио је трибину рекавши да није добро што су представници Србије престали да се позивају на Резолуцију 1244.

«Претпостављам да је то зато што непозивање на Резолуцију 1244 одговара Приштини», рекао је Јовановић и додао да је напуштање правног терена недопустиво, те да се Србија стално мора позивати на ту Резолуцију.

Јовановић је додао да се, када је у питању КиМ- мора направити права стратегија, која се неће сводити само на «ми нећемо признати».

Танјуг

Тагови: ; ; ;