У «косовском парламенту» и даље нејасно шта се дешава. Опет неизвесно гласање за Споразум о демаркацији са Црном Гором.

Према најновијим информацијама, у току је састанак Хашима Тачија, Рамуша Харадинаја и Кадрија Весељиа са представницима Српске листе како би их убедили да учествују на седници, пренела је Бета. Српска листа је претходно саопштила да неће подржати ратификацију разграничења Косова и Црне Горе која је данас на дневном реду косовског парламента.

У међувремену скупштинске службе припремају амандман на закон који је усвојила скупштинска комисија за међународне односе и треба да га доставе посланицима, како би се наставила седница.

Седница парламента је почела са више од сат закашњења, а одмах затим је Кадри Весељи, прогласио петнаестоминутну паузу.

Хашим Тачи поново је позвао да се гласа за демаркацију и истакао уверење да ће то данас бити завршено. Међутим, очигледно да нема довољно гласова, а портал «Коха» пренео је да се чекају правна тумачења.

Беџет Пацоли тврди да су гласови за ратификацију демаркације обезбеђени, али да не зна да ли ће скупштина наставити заседање због боравка високе делегације ЕУ у Приштини. Уверен је, каже, да ће демаркација бити изгласана и да ће након тога, већ на јесен, Приштина добити визну либерализацију.

 

Харадинај у једном тренутку није искључио ни могућност да седница поново буде одложена, јер се, како је рекао, неки посланици налазе службено у Подгорици. У међувремену, шеф парламентарне групе Демократског савеза Косова Абдулах Хоти, позвао је чланове опозиционог покрета Самоопредељење да гласају за демаркацију.

«Данас је посебан дан јер имамо пријатеље Европске уније који ће нам причати како д аобезбедимо европску перспективу Косова. ДСК је уверена да је постигнут консензус за демаркацију «, рекао је он.

Међутим, шеф посланичке групе Самоопредељење Глаук Коњуфца је поновио став своје странке да је актуелни споразум о демаркацији треба да буде повучен из Скупштине.

Бета, Танјуг, Б92

Тагови: ; ; ; ; ;