Од Балтика до Медитерана, Европа је и данас на удару леденог таласа из Сибира, који је однео најмање 24 живота за четири дана, и то у Пољској, Француској, Чешкој Републици, Румунији, Италији и Естонији.

Талас хладноће, који су британски медији назвали «Звер са Истока» док га Холанђани називају «Сибирским медведом», а Швеђани «Снежним топом», у Француској је познат под називом «Москва-Париз», а највише угрожава здравље најслабијих, пре свега бескућника и старијих особа, али и ремети саобраћај.

Од петка су најмање 24 особе смртно страдале због хладноће, од којих девет у Пољској међу којима је петоро људи изгубило живот у ноћи између понедељка и уторка, преносе француски медији.

Четири особе су страдале у Француској међу којима 90-годишња жена која је нађена јутрос пред капијом старачког дома, пет у Литванији, три бескућника у Чешкој Републици, две у Румунији међу којима 83-годишња жена нађена на улици прекривена снегом, и један бескућник у Италији, док је у Естонији хладноћа однела седам живота од почетка фебруара.

У Лапонији и италијанским Алпима скала на термометру спустила се на 40 степени испод нуле, а у Шведској износи -39,6 степени, док је Аустрија измерила -25,4 степена у Флатницу на југу, што је рекордно ниска температура за месец фебруар у тој области.

На мање од 100 километара од Венеције, у ноћи између недеље и понедељка забележено је -40 степени.

Како су метеоролози најави, температуре ће остати ледене и у ноћи између уторка и среде, при чему се у неким областима у Немачкој очекују 24 Целзијусова степена испод нуле, док је за Естонију најављено -29 степени, а у Чешкој Републици -18 степени.

Због хладног таласа отказани су авионски летови у Лондону и Напуљу, док снег и клизавица ометају саобраћај широм Европе, узрокујући застоје или отказивања полазака.

У Румунији су затворене три луке на Црном мору, док је у Немачкој забележен велики број саобраћајних незгода, укључујући ланчани судар у којем је учествовало чак 30 возила на северу земље.

У Белгији су полицајци обезбедили склониште за бескућнике, али су позиви на опрез бескућницима упућени и широм Европе.

У Француској је план за случај «велике хладноће» покренут у 68 департмана.

Тагови: ; ; ; ;