Председник Европске комисије Жан Клод Јункер рекао је у Приштини да је важно да односи Београда и Приштине почну да се развијају на «новим основама» и да је у том контексту важан правно обавезујући споразум.

Жан Клод Јункер (Фото : Лола Ђорђевић)

«Важно је да Срби и косовски Албанци пронађу правно обавезујући споразум, који ће омогућити да заједно даље напредујете ка Европи», рекао је Јункер на конференцији за медије, након сусрета са званичницима централних косовских институција.

Са њим у делегацији ЕУ били су Федерика Могерини и Јоханес Хан. Састали су се са косовским председником Хашимом Тачијем, премијером Рамушом Харадинајем, председником парламента Кадријем Весељијем, потпредседницима владе Далибором Јевтићем, Беџетом Пацолијем и другима.

Јункер је поновио да стратегија о проширењу ЕУ истиче важност реформи које морају бити предузете у региону и на Косову и да те реформе морају да буду фокусиране на поштовању владавине права, јачању правосуђа, правде и на поштовање основних права.

«То очекују становници Косова, нарочио најмлађи и они који су најталентованији међу њима», навео је Јункер.

По њему, од пресудне је важности да косовски парламент убрзано изгласа ратификацију демаркације са Црном Гором.

«То је од круцијалне важности. Не може се то избећи. То је важан корак на путу ка либерализцији визног режима. Јасно је да ће становници Косова бити први који ће имати користи од тога. Са друге стране јасно је да сви напори када је реч о борби против корпуције и организованог криминала морају бити појачни и испраћени одговарајућим резултатима», нагласио је председник ЕК.

Пренео је да је Тачи делагацији ЕУ предао нови документ и уверавања, те да је сигуран да ће ЕК ускоро моћи да препоручи либерализацију визног режима за Приштину.

«Не желим да становници Косова буду једини у овом региону и уопште, да не могу слободно да путују. Они су Европљани», рекао је Јункер и додао да на Косову постоји довољно зрела демократија, тако да он неће наводити никакав датум.

«Датум ће бити последица напретка оствареног у вези са демаркацијом», поручио је Јункер, који је први председник ЕК у посети Косову и Метохији.

Тачи: Дијалог једни пут да се оконча сукоб

Хашим Тачи је на заједничкој конференцији за медије рекао да је званичницима ЕУ пренео да Приштина не треба да иде неком пречицом ка ЕУ, већ да очекује да буде третирана на једнак начин као и други.

«Наша перспектива приступања ЕУ условљена је решавањем спорова који постоје измедју земаља Западног Балкана. Наш задатак И наш циљ је да добијемо најпре статус државе кандидата и да посвећено радимо на стабилизацији односа са Србијом, у оквиру дијалога који је под покровитељством ЕУ», објаснио је Тачи.

По њему, дијалог је веома тежак процес, «али то је једини пут како би се окончао сукоб који траје између Србије и Косова».

Истичући да је Косово посвећено процесу вођења дијалога са Београдом, Тачи очекује од званичника ЕУ подршку у блиској будућности као и позив за нови састанак, како би се ишло даље у сарадњи између Београда и Приштине.

Тачи је навео да парламент Косова није успео да усвоји Споразум о демаркацији са Црном Гором, али да је уверен да ће тај закон у наредним данима бити усвојен.

«Уверени смо да председник Јункер и сви наши европски партнери ће са своје стране учинити све како би се окончала изолација становника Косова. То ће донети мир, стабилност и сарадњу целом региону», закључио је Тачи.

РТС

Тагови: ; ; ; ;