Опозициони ВМРО-ДПМНЕ саопштио је да нема намеру да одустане од 35.000 амандмана на закон о језицима, свега дан пошто је председник Собрања Таљат Џафери најавио брзо решење проблема насталог огромним бројем амандмана на тај акт.

«У радним групама Собрања, у којима учествује ВМРО-ДПМНЕ, не расправља се о закону о двојезичности. Став ВМРО-ДПМНЕ је непромењен. Сматрамо да закон излази из уставних оквира, да је непримењив, те да доноси ризике који могу да изазову далекосежне последице», саопштила је та странка.

ВМРО-ДПМНЕ је, такође, оптужио владајућу коалицију да покушава да уведе тај закон на «мала врата» и по скраћеној процедури.

Џафери је у уторак најавио да неће бити парламентарне расправе о том закону.

Председник Македоније Ђорђе Иванов одбио је, средином јануара, да потпише закон о језицима, којим албански, практично, постаје други званични језик у тој земљи. Иванов је, образлажући одлуку, рекао да се закон коси са Уставом. Тај акт ће се поново наћи пред посланицима Собрања.

Собрање је, недељу дана раније, са 69 гласова «за» потврдило закон о употреби албанског као другог званичног језика, што је био један од кључних захтева албанских политичких странака у Македонији.

Суштински, македонски парламент је тим актом «проширио» употребу албанског језика у Македонији на читаву територију државе и све институције, пошто је претходно употреба албанског језика била ограничена на локалну самоуправу.

Ниједан од посланика није гласао против тог закона, али у скупштинској сали нису били присутни посланици опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, који седнице парламента бојкотују због хапшења неколицине званичника те странке.

РТС, ПЛУСИНФО

Тагови: ; ;