Премијерка Велике Британије Тереза Меј одбацила је предлог ЕУ о граници Северне Ирске, означивши га као претњу «уставном интегритету» Уједињеног Краљевства.

Према том предлогу, Северна Ирска би се после изласка Британије из ЕУ третирала и даље као царинско подручје Уније.
Мејова је рекла да «ниједан премијер Велике Британије се не би сагласио» са тим предлогом, пренео је Би-Би-Си.

ЕУ предлаже «заједнички регулаторни простор» у Ирској после Брегзита, ако се не буде пронашло решење и како је саопштено, није било намере да се спорним «мерама предострожности» провоцира Британија, па је шеф преговарачког тима ЕУ Мишел Барније позвао Уједињено Краљевство да понуди друга решења.

Барније је рекао да је предлог ЕУ документ са «конкретним и реалистичним решењима» о томе на који начин избећи тврду границу онда када Британија напусти царинску унију ЕУ.

Питање границе на ирском острву једно је од најтежих које се наметнуло након што се Британија одлучила за такозвани «тврди Брегзит», излазак из јединственог европског тржишта и из царинске уније.

Према мировном споразуму који је потписан на Велики петак 1998. године укинуте су контроле и граница између Велике Британије и Републике Ирске постала је практично невидљива.

То је без проблема функционисало јер су и Велика Британија и Република Ирска као чланице ЕУ биле део јединственог европског тржишта и царинске уније.

Међутим, проблеми су настали, јер Британија треба да изађе из Уније. Као излаз из те ситуације, Комисија је предложила да се Северна Ирска и даље сматра делом царинске уније где важе све одредбе ЕУ.

«Мејова ће се у понедељак обратити парламенту у вези са Брегзитом», најавио је председник доњег дома британског парламента Џон Берцов, јавила је агенција Ројтерс.

Предвиђено је да Британија званично иступи из ЕУ 2019. године.

Танјуг

Тагови: ; ;