Протестантска црква у једном селу на западу немачке задржаће звоно посвећено Адолфу Хитлеру, као подсетник на нацистичке злочине, одлучиле су локалне власти.

 EPA/RONALD WITTEK

Сеоска управа места Херксхајм ам Берг, сеоцета од око 700 људи на западу Немачке, изгласала је да се у сеоској протестантској цркви задржи бронзано звоно из 1934. године тешко 240 килограма, преноси агенција ДПА.

Звоно на коме је угравиран кукасти крст и натпис «Све за домовину — Адолф Хитлер» треба да служи «помирењу» и треба да буде и меморијал против «насиља и неправде», навела је управа села у одлуци усвојеној са 10 гласова за и три против.

На плочи испред цркве биће поменута посебност овог «нацистичког» звона. Локални одборници су тако одбили понуду регионалних власти да се замени спорни предмет.

За звоно са спорним натписом сазнало се у јавности прошле године и привукло је велику медијску пажњу у Немачкој. Тадашњи градоначелник Роналд Бекер који се залагао да се звоно задржи био је приморан да поднесе оставку прошле године после изјаве да нацистички период није био у потпуности лош.

Нови градоначелник Георг Велкер рекао је да је заједници потребна јасноћа да зна у ком правцу желе да иду.

Он је представио студију у којој се закључује да звоно има вредност као споменик и да као такво треба да буде класирано и изложено у музеју или оставјено ту где је. Уклањање звона било би ускраћивање «одговарајуће и просвећене културе сећања», наводи се у студији.

Тагови: ; ; ;