Министри у Влади Србије Зоран Ђорђевић и Расим Љајић отворили су данас, на Београдском сајму, 5. Сајам за треће доба и поручили да ће пензије бити редовне, да ће расти у складу са растом реалних економских могућности и да је јака економија земље најбоља социјална политика

(Фото: Лола Ђорђевић)

Обезбедили смо да пензије буду редовне, да расту у складу са реалним економским могућностима, растом запослености и бруто домаћег производа, а не као у прошлости да буду административна повећања коју поједе инфлација, рекао је Љајић.

Он је истакао да су три групе проблема које муче најстарије суграђане: материјално-социјални положај, доступност услуга и социјална укљученост.

Јака економија је најбоља социјална политика, у супротном је то социјална помоћ, рекао је Љајић и нагласио да одлазак у пензију треба да значи само више времена да се ужива у годинама.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић изјавио је да би пензије и плате запослених у јавним службама могле да буду повећане средином ове године јер су приходи државног буџета у јануару били бољи од очекиваних.

 

«Ове године ћемо мање дотирати ПИО фонд јер је уплата доприноса већа у првом месецу, али ћемо сачекати средину године да направимо пресек», казао је он и додао да са оптимизмом очекује те резултате, када ће, како оценио, примања запослених и пензионера моћи да буду увећана на реалним основама.

Министар Ђорђевић на сајму Треће доба (Фото : Лола Ђорђевић)

Како је истакао, друштвена одговорност према најстаријим грађанима приоритет Владе Србије и да мора да буде на највишем ниову.

«Влада је 2014. суштински променила однос према свим грађанима а посебно према најстаријима и особама с инвалидитетом», рекао је он на отварају 5. Сајма трећег доба.

Истакао је да је «захваљујући храброј одлуци Александра Вучића да 2014. започне реформе и поверењу пензионера да препозању потребу за тим променама» Србија прошла најтежи период.

«Почели смо да убиремо прве резултате реформе, али оне још нису завшене. Морамо још да радимо», рекао је Ђорђевић и додао да су изазови велики али да верује да ће се заједничким залагањем успети у спровођењу реформи.

Министар тровине, туризма и телекомуникација Расим Љајић је отварајући Сајам трећег доба рекао да Влада жели да повећава пензије из године у годину.

Министар тровине, туризма и телекомуникација Расим Љајић (Фото: Лола Ђорђевић)

„Свесни смо три врсте проблема које имају пензионери, а то су материјални статус, доступност здравственим улугама и социјална укљученост“, рекао је Љајић.

Указао је да „нема реалне социјалне политике без повећања инвестиција и јаке економије, јер је све друго социјална помоћ коју пензионери не желе“.

„Ми сада постављамо реалан темељ социјалној политици“, казао је Љајић и оценио да држава мора да обезбеди пензионерима услове за социјалну укљученост и најмање што може да уради је да заједно са локалним заједницама отвори клубове за пензионере, како би на најбољи начин искористили своје време.

Према његовим речима, истраживања показују да је осећај припадности услов за срећу и да су најсрећнији људи до 20 и изнад 50 година.

детаљ са 5. Сајма за треће доба (Фото: Лола Ђорђевић)

Сајам трећег доба трајеће и сутра, а у улаз је бесплатан.

На том сајму компаније излажу своје производе и нуде разне погодности и попусте, а посетиоци могу да одаберу и понуде како да испуне своје слободно време.

http://rs.n1info.com/Krstarica

Тагови: ; ; ;