У знак протеста због убиства истраживачког новинара Јана Куцијака које је шокирало земљу, Марек Мадарич, словачки министар културе и дугогодишњи савезник премијера Роберта Фица, поднео је оставку на ту функцију.

«Искрено говорећи, као министар културе не могу да поднесем да један новинар буде убијен за време мог мандата», рекао је Мадарич на конференцији за новинаре коју је преносила телевизија, јавља Ројтерс.

Убијени новинар Јан Куцијак (27) извештавао је о кривичним преступима бизнисмена међу којима су неки били повезани с политичарима.

Тела Куцијака и његове девојке пронађена су протеклог викенда у њиховој кући у месту Велка Мача, источно од престонице Братиславе.

Сви словачки медији су јутрос објавили недовршену причу на којој је радио убијени истраживачи новинар, пренео је ЕУ Обсервер.

Куцијакова прича наводи умешаност италијанског предузетника наводно повезаног са калабријском мафијом у словачке фирме и компаније које се баве енергетиком.

У тренутку када је убијен, Куцијак је радио на истраживању о човеку којег је италијанска полиција означила као веома опасну особу, навео је ЕУ Обсервер.

Влада је понудила милион евра за информације које би помогле у проналажењу одговорних за убиство.

Куцијак је радио за новинарски сајт Aktualne.sk, а углавном се бавио причама у вези са утајом пореза.

Председник Словачке Андреј Киска позвао је на брзу истрагу.

«Морамо да пронађемо оне који су то учинили што је пре могуће и да осигурамо безбедност свих новинара», навео је Киска у саопштењу после убиства.

Убиство новинара осудили су словачки и европски званичници.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;