Председник Србије Александар Вучић рекао је синоћ да је у Берлину добио подршку и похвале немачке канцеларке Ангеле Меркел за економски напредак Србије, те да значај разговора са њом за Србију превазилази оквире локалних избора, иако су ти избори важни грађанима у местима у којима се одржавају.

Председник Србије Александар Вучић (Фото:Лола Ђорђевић)

Он је, у интервјуу који је Првој телевизији дао у Берлину, после састанка са Ангелом Меркел, рекао да су реформе оно што занима Немачку, те да је сада већ извесно да на том темељу, на којем је у јануару раст БДП-а био 4,2 одсто, грађани Србије могу очекивати веће плате и пензије.

„Овде је било речи о односима Србије и Немачке, а мој посао је био да бринемо о будућности Србије. Њене похвале се односе пре свега на економски напредак, што смо смањили јавни дуг, поправили услове пословања, успели да спустимо незапосленост на 12 одсто. То су ставри које Немачка хвали, као и успех да смо имали највише страних директних инвестиција у целом региону са изузетком Румуније, а мислим на регион шири од Западног Балкана“, рекао је он.

Вучић је казао да жели да обавести грађане да је раст БДП-а у јануару био 4,2 одсто, према првој процени, и ако буде четири одсто и у првом кварталу сасвим сигурно ће сем економског напретка, људи и јавном сектору и пензионери добити веће повећање плата и пензија него икада.

Споразум с Приштином неопходан нам је како бисмо ишли даље ка ЕУ, како бисмо имали још више страних инвестиција, нових фабрика, више радних места и бољи стандрад, а у противном наићи ћемо, упозорио је, на природни зид, који се више не може пробити.

«Бићемо као Турска и Македонија» — овако је председник Србије Александар Вучић одговорио на питање Прве тв шта нас чека ако се не постигне правно обавезујући споразум о нормализацији односа с Приштином.

Упитан чекају ли нас неке санкције, рекао је да то што нас чека не би назвао санкцијама, већ природним зидом, који нећемо моћи више да пробијемо.

«Зашто не кажете и ви и сви други народу шта све нећемо имати и шта све нећемо моћи да имамо ако се не договоримо, а тај је договор могућ једино ако нађемо компромисно ресење», рекао је Вучић за Прву ТВ.

Бићемо, ако не прихватимо, заглављени на ервопском путу, као Турска и Македонија, а не заборавите, додао је, да смо само од тренутка кад смо отворили преговоре удвостручили стране инвестиције.

«Можете да замислите колико би то било више кад нас улазак у ЕУ буде сасвим известан».

Па, додао је, не би Французи полатили за Аеродром да нису видели Србију у Европи.

Он је подсетио да Немачка на правно-обавезујућем споразуму Београда и Приштине инсистира од 2008. године.

«Они инсистирају на томе од 2008. године, него су вас неки лагали у Србији да они то не траже. Никога нећу да лажем, они то траже. Ни данас нисам говорио да тече мед и млеко. Ми имамо другачије виђење о Косову: Они су признали независност Косова 2008. године», рекао је Вучић за Прву телевизију након сусрета са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

«Неће бити нимало лако, али пробаћемо да нађемо компромис. А шта је то што нећемо имати ако не направимо неку врсту компроса са Албанцима, што не каже неко? Бићемо заглављени на европском путу попут Турске, Македоније и других земаља које због политичких спорова заглављене», нагласио је Вучић.

Он је рекао да ће «самом најавом уласка Србије у ЕУ бити повећане директне стране инвестиције», а у супротном, каже «имаћемо безброј других проблема — правних и техничких, економских…».

Зато је, каже, све време инсистирао на неопходности компромиса:

«И нису ти разговори лаки и не свиђају се све моје идеје немачким домаћинима. Али, нисам ја овде дошао на кафу, јер кафу не пијем, нити канцеларка Меркел има времена за губљење. Нити сам дошао да видим Берлин», приметио је Вузчић.

А ако постигнемо компромис? На то председник Вучић одговара да се мора разумети да су за Србију «врата широко отворена».

«Остаје на нама да завршимо многе друге ствари, али све то је стоти део проблема са којим се суочавамо када је реч о КиМ», казао је.

Нагласио је и да би «Немачка волела да Србија има исти однос према Приштини као што има Немачка» и додао да ће «Немачка тешко да одустане од независности Косова».

«Илузија је то очекивати», нагласио је.

Он је казао да Србија засигурно неће прихватити да јој се донесе неки готов папир и да то потпише, рекавши да је то данас јасно рекао и у Берлину.

На питање да ли можемо да добијемо гаранције да ћемо 2025. сигурно ући у ЕУ ако 2019. године потпишемо споразум с Приштином, Вућич је рекао:

«Уколико потпишемо тај споразум добићемо све гаранције, а гаранције које добијамо у Берлину су гаранције у које највише верујем».

Немачка кад нешто каже, држи реч, указао је.

На питање шта је сада на столу у преговорима са Приштином, Вучић је навео да ће народу о томе говорити почетком априла.

«Са канцеларком сам причао о свему. Папир је и даље бео, али свакаквих ствари ту има и разговарао сам са канцеларком Меркел о различитим модалитетима», рекао је он.

На наводе о «тајним преговорима», Вучић наводи да нема ничега тајног.

«Никада се нигде Тачи и ја нисмо састали, а да није под окриљем Европске уније. Некада је то случај у Бриселу, некада на неком другом месту у свету, али увек под заставом ЕУ и са европским посредницима», рекао је Вучић.

На питање да ли постоји неки позадински канал преговора, на нивоу невладиних организација, изасланика, да се говори о подели, Вучић наводи да о тим стварима не може да говори и да не може да их потврди.

http://www.novosti.rs

 

Тагови: ; ; ;