Чувени руски Професор Александар Дугин је на предавању на Факултету политичких наука у Београду говорио о основама Четврте политичке теорије, мултиполарном свету, Евроазији, Европи, геополитичким околностима у свету.

«Јако је битно имати политичку независност и слободу, али уколико ми изгубимо наш идентитет, онда нам политичка самосталност и слобода ништа не значи. Ја сам проучавао српске народне песме и одушевљен сам песмом о српском цару Лазару на Косовом пољу.

По Хајдигеру је била таква реченица: «Das Sein постоји криз народ». Зато што Das Sein не може да постоји без језика. Језик је колективно народно наслеђе, наш колективни идентитет. Хајдигер је говорио да у основи језика лежи поема. А ја мислим да у основи српског логоса, колективног идентитета, лежи песма о цару Лазару«, — рекао је Дугин.

Александар Гељевич је говорио о историјату и развоју либерализма, комунизма и национализма, о победи и застрашајућем путу либерализма који према његовим речима прелази у постхуманизм, као и о суштини своје, Четверте политичке теорије.

 

Тагови: ; ;