Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је актуелно Председништво БиХ променило одлуку о уништавању дела наоружања у Федерацији БиХ (ФБиХ), тако да у том ентитету тренутно, између осталог, постоји и више од сто хаубица које могу у свако време да буду употребљене.

„Председништво БиХ је 2015. године променило ранију донесену одлуку у вези са програмом Опреми и обучи о уништавању значајне количине наоружања и војне опреме у ФБиХ и новом одлуком изузело од уништења део наоружања“, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Он је истакао да су све подвале које се чине са причама о паравојсци и „страшном наоружавању“ полиције Републике Српске у функцији да се сакрије огромна количина оружја коју поседује ФБиХ.

„Представници Савеза за промјене, ојачавајући босанску линију и издајнички се односећи према Републици Српској, донели су одлуку да се не уништи оружје из програма Опреми и обучи у ФБиХ“, навео је Додик.

Он је подсетио да је одлука о уништавању тог наоружања донесена 2010. године када је члан Председништва био Небојша Радмановић, а председавајући Харис Силајџић.

Тадашњом одлуком, појаснио је Додик, више од 30.000 пушака, 105 хаубица и другог оружја Армије РБиХ требало је да буде уништено.

„Силајџић је потписао ту одлуку. Касније је тадашњи министар одбране БиХ Селмо Цикотић направио извршно решење и дао налог да се све уништи. Уништена је одређена количина пушака, а није уништена ниједна хаубица“, истакао је Додик.

Додик је напоменуо да постоје документи у којима се види да је члан Председништва БиХ Младен Иванић пропустио да спречи доношење одлуке о изузимању од уништења наоружања.

„То је једна неодговорна одлука и о томе треба да причамо. Сада негде у ФБиХ постоји сто и нешто хаубица које су спремне и могу да буду употребљене за не дај боже“, упозорио је председник Републике Српске.

Нагласио је да је европски пут циљ и Републике Српске.

„Верујем да БиХ треба да добије статус кандидата за чланство у ЕУ, а све остало ћемо видети, како ће се кретати“, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Додик је истакао да је важно што је у БиХ успостављен механизам координације, кроз који је прошао Упитник, те додао да су на нека од питања дати дупли одговори — они које су дале институције Републике Српске и они на које су одговоре дале институције БиХ.

„Очекујемо да Европа једнако уважи и једне и друге одговоре. Уколико то не уради и уколико би били пристрани према само једној врсти података, била би то лоша порука“, истакао је Додик.

Он је изразио очекивања да ће подаци које је дала Република Српска у вези са пописом и неке друге битне свари бити уважени, са становишта свих анализа које ће правити Европска комисија.

„Уколико то буде одбачено, сматрамо да је неко од самог почетка хтео да уради превару по том питању“, нагласио је председник Републике Српске.

Додик без коментара о кандидатури Дарка Младића за председника РС

Председник СНСД-а Милорад Додик није данас желео да коментарише вест да је Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, један од могућих кандидата ове странке за председника Српске на предстојећим општим изборима.

Он је истакао да је чуо за те спекулације, али да ће о кандидатури одлучивати страначки органи СНСД-а.

„Са кандидатима СНСД-а јавност ће бити упозната и у том погледу ће се то кретати“, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Према наводима медија, Дарко Младић један је од могућих кандидата СНСД-а за председника Републике Српске на општим изборима.

Младићева кандидатура наводно је ушла у ужи избор СНСД-а.

 

Срна

Тагови: ; ; ; ; ;