Бошњачки члан Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић, изјавио је да је «Хрватима најбоље да не спомињу трећи ентитет», јер су они, како је додао, били највећи губитници «подухвата Херцег-Босна».

 

 

Коментарушући могућност да Хрвати добију своју територијално-политичку јединицу и да БиХ постане федерација три републике, Изетбеговић је подсетио да је таква могућност испробана насилним покушајем успостављања Херцег-Босне и да је резултат био то да су с тих подручја протерани Бошњаци и Срби те уклоњени трагови њиховог постојања.

«Почело је рушењем православне цркве у Мостару, настављено рушењем дословно свих џамија, а завршено рушењем Старог моста. Порушене су Херцеговина и Средња Босна, дојучерашњи саборци Бошњаци су сатерани у конц-логоре и почињени су невероватни злочини о којима можете прочитати све у пресуди Прлићу и осталима за удружени злочиначки потхват. Хрвати су били највећи губитници тог подухвата, и бројчано и морално. Зато је најбоље и не спомињати ‘трећи ентитет’ или било какве етно-територијалне јединице», рекао је Изетбеговић.

Он је нагласио да се хрватска јавност треба суочити с истином о рату у Босни и Херцеговини, али и с дугогодишњим нерешавањем низа отворених питања.

Говорећи о измјени Изборног закона БиХ, Изетбеговић је казао да је за измјене потребан консензус свих парламентарних странака. Каже да су разговори уз медијацију међународне заједнице у току, а сматра да препреку решењу представљају максималистички захтеви ХДЗ-а БиХ.

Тагови: ; ;