Војни аналитичар Мирослав Лазански оцијенио је данас да треба прецизно утврдити шта се догађа са тешким наоружањем које је Федерација БиХ током сукоба добијала из разних донација и исламских држава, указавши да су посебно битне хаубице.

 

 

«Шта је ту проглашено перспективним /потребним/, а шта није, шта се уништило, шта се донирало, а шта продало, то треба видети кроз папире», рекао је Лазански за Срну.

Он је додао да су у свему томе делови за аутоматске пушке «ситне ствари», а да су битни крупни системи, као што су топови и хаубице.

«Занима ме да ли су ти топови, хаубице које помиње председник Републике Српске Милорад Додик, у оперативном саставу Оружаних снага БиХ», рекао је Лазански.

Он је истакао да је неопходно утврдити да ли је то оружје било проглашено неперспективним /непотребним, вишком/ и да ли се топови и хаубице налазе на списку за уништавање, продају или донацију.

Лазански је напоменуо да је, ако тих стотинак хаубица није на списку једне од три позиције у вези са вишком наоружања, «онда заиста чудно зашто су задржани».

«Ако се не налази ни на једно од три позиције које сам споменуо, онда је у питању неко муљање и то је једноставан одговор на целу заврзламу», рекао је Лазански.

Он је оценио и да је вероватно реч о хаубицама калибра 122 и 105 милиметара.

«Ако је оружје на списку перспективних, онда остаје као резерва за Оружане снага БиХ, али онда опет треба видети да ли се тај број уклапа у онај број субрегионалног лимита /за оружје/ који је одређен и за Хрватску и Србију», рекао је Лазански.

Он је додао да постоје тачне пропорције колико топова може да има БиХ, а колико Србија и Хрватска, додавши да се то исто односи на тенкове и авионе.

Актуелно Председништво БиХ је 2015. године донело Одлуку о изузимању делова наоружања из програма «Опреми и обучи» које је предмет уништавања, чиме је ван снаге стављена одлука из 2010. године којом је предвиђено његово уништење, показују документи који су у посједу Срне.

Додик је јуче подсетио да је одлука о уништавању тог наоружања донесена 2010. године када је члан Председништва био Небојша Радмановић, а председавајући Харис Силајџић.

Тадашњом одлуком, појаснио је Додик, више од 30.000 пушака, 105 хаубица и другог оружја такозване Армије БиХ требало је да буде уништено.

Из Кабинета члана Председништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића демантују ове наводе, тврдећи да «Председништво БиХ 2015. године није донело никакву одлуку којом би од уништавања било изузето тешко наоружање /хаубице, оклопни транспортери, митраљези, пушкомитраљези/».

 

 

 

РТРС

Тагови: ; ;