Препирка Трампа и Сешнса због истраге о изборима 2016. године

Председник САД Доналд Трамп поново је критиковао државног тужиоца Џефа Сешна, оценивши да је срамотна његова одлука да генерални инспектор Министарства правде Мајкл Хоровиц, а не тужиоци, истраже наводну злоупотребу Закона о надзору спољне обавештајне службе.

Сешен је, нешто касније, у писаном саопштењу одговорио Трампу бранећи своју одлуку да то питање преусмери на Хорвочића, а препирка је потпалила дуготрајне тензије између председника и државног тужиоца, укорењене у Сешнсовом изузимању из истраге његовог министарства о наводној умешаности Русије у председничке изборе у САД, преноси Ројтерс.

Сешнс, кога је за државног тужиоца предложио Трамп, ретко јавно одговара на „критике свог шефа“, али овог пута није ћутао, наводећи да је Министарство правде, на чијем је челу, реаговало на одговарајући начин, преноси АП.

„Док год сам државни тужилац, наставићу да обављам своје дужности с интегритетом и часно, а ово министарство ће наставити да ради на поштен и непристрасан начин, према закону и Уставу“, рекао је Сешнс.Сешн је у уторак објавио да ће тело за унутрашњу контролу у министарству проценити да ли су тужиоци и агенти на непрописан начин дошли до налога за наџор комуникација некадашњег Трамповог сарадника у кампањи.

Процена генералног инспектора представља одговор на притисак репубиканаца у Конгресу САД који су, попут Трампа, бесни због, како кажу, пристрасности у оквиру ФБИ.

Ипак, тај корак очигледно није довољан да би удовољио Трампу, који је протеклу годину провео критикујући Сешнса, бившег сенатора из Алабаме и првог члана Сената који је подржао кандидатуру Трампа за улазак у Белу кућу.

„Зашто државни тужилац Џеф Сешнс тражи од генералног инспектора да истражи потенцијално масовну злоупотребу Закона о наџору спољне обавештајне службе? Биће потребна вечност, нема моћ тужилаштва и већ касни с извештајима о Комнију…Зар генерални инспектор није Обамин човек? Зашто је користити адвокате Министарства правде? Срамотно!“, рекао је Трамп.

Хоровиц је положио заклетву у априлу 2012. године, за време администрације бившег председника Барака Обаме.

Танјуг