Након 17-месечног поступка Словенија је одбила захтеве за азил који су поднеле три породице из Турске, пристигле у Словенију у потрази за међународном заштитом након неуспешног војног удара у Турској, пише љубљански лист «Дневник», преноси «Хина».

Наводи се да је реч о породицама чији су чланови припадници покрета турског верског вође Фетулаха Гулена, па стога сматрају да им је у Турској угрожен живот и људска права.

Подсећа се да Гуленов покрет турске власти сматрају терористичком организацијом, а њеног лидера, који живи у егзилу у САД, сматрају и инспиратором неуспелог пуча против председника Реџепа Тајипа Ердогана у јулу 2016. године

Наводи се да је 34-годишњи предавач на једном турском универзитету, који је у јесен те године са супругом пребегао у Словенију и затражио азил, казао за Дневник да су му у словеначком Министарству унутрашњих послова рекли да су његове тврдње да ће у будућности имати потешкоће у Турској због припадности Гуленовом покрету неуверљиве и да их није доказао.

Хина наводи да се према наводима «Амнести интернешенела» и службеној турској статистици у тој земљи након неуспелог пуча у истражном притвору нашло око 55.000 људи, за које се сумња да припадају Гуленовом покрету или неким другим по власт опасним покретима и групама.

Тагови: ; ;