Односи између Кине и Србије сада су на историјски највишем нивоу, изјавио је амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг и додао да се може рећи да ретко која земља у Европи и свету има тако блиске односе са Кином.

 

«Пријатељство две земље је челично», рекао је кинески дипломата на промоцији Кинеско-српског привредног удружења и разговору на тему «Будућност сарадње Кине и Србије».

Он је рекао да наши народи један другог воле, да безвизни систем од јануара прошле године сада нагло повећава број кинеских туриста који долазе у Србији и додао:

«Користим прилику да откријем тајну, разговарамо и о другој авионској линији између Београда и другог кинеског града, то је у току», рекао је Ли.

Како је рекао амбасадор, кинески председник је назвао однос између Кине и Србије «челично пријатељство» и оценио да «ништа није случајно» и да је то заиста чињеница, као и да Кина и Србија имају сјајне резултате, а један од великих разлога за то јесте што Србија има стабилну политичку ситуацију, влада је стабилна и на време је схватила и прихватила кинеску иницијативу «Један појас, један пут».

Односи Кине и Србије су такви из неколико разлога — првенствено, ту је, каже, политичко уверење, у Србију је од 2014. долазио кинески премијер и то скоро након 30 година, као и стални члан Политбироа КП Кине, који је у исто време и вицепремијер, те кинески председник и председник кинеског парламента.

С друге стране, каже Ли, у Кини су у званичној посети били Александар Вучић и као премијер и као председник, тадашњи председник Николић, као и председница Скупштине Маја Гојковић.

«Значи, све то показује да су односи на заиста историјски високом нивоу и може се рећи да ретко која земља у Европи и свету има тако блиске односе са Кином. Друго, ми имамо великих и многобројних сарадњи, «а и да не помиње Железару, електране»…

Безвизни систем је од јануара прошле године сада нагло повећао број кинеских туриста који долазе у Србији истакао је Ли и открио да су у току разговари о другој авионској линији између Београда и једног другог кинеског града.

На међународном плану, каже Ли, Кина и Србија једну другу увек подржавају, по било ком питању, «наши ставови увек су оправдани и праведни», поштујемо се међусобно и поштујемо друге земље, те да увек постоји «лепа основа» за сарадњу.

«Кинеско руководство срдачно се захваљује Србији и српском народу што Србија активно учествује у иницијативи «Један појас, један пут», не само подржава, него активно учествује. Рекао бих да Србија предњачи у том смислу чак у Европи. Сматрам да је та иницијатива не само на корист Србије и Кине, него и целог света. То је одлична иницијатива коју Кина даје за опоравак економије у целом свету», сматра Ли.

Све то, према његовим речима, захтева стабилну политичку ситуацију, не само у Кини, него и у Србији, а Србија има стабилну политичку ситуацију.

«Ја као амбасадор желим Србији што стабилнију економију, што развијенију, да народ буде што срећнији», закључио је Ли.

Председник скупштинског Одбора за спољну политику Жарко Обрадовић истакао је да је скуп «Будућност сарадње Кине и Србије» посвећен унапређењу сарадње између Кине и Србије у области привреде, која би требало да прати «онај високи ниво» међудржавних односа.

«Ми смо са Кином велики пријатељи и успоставили смо челично пријатељство, како они кажу, а диломатски ниво свеукупног стратешког партнерства и привреда треба да прате тај ниво државне сарадње и ми смо земља која у сарадњи са Кином у овом делу света предњачи», каже Обрадовић.

Додаје да је Србија у овом делу света неко у кога Кина највише инвестира, што, оцењује, може само да радује, јер је реч о различитим врстама пројеката, од инфраструктурних, сарадње у области индустрије, привреде, просвете, науке…

«Једноставно, радимо на проширењу сарадње на свим нивоима и овај састанак је добар, јер ћемо разменити искуства и видети шта је оно што треба учинити да сарадња буде боља на добробит двеју држава и наравно грађана», рекао је Обрадовић.

Председник Кинеско- српског привредног удружења Шу Ли каже да је то удружење основано овога месеца, као евидентна потреба за удруживањем привредника и стручњака из НР Кине и Србије, са циљем да промовише и подржава активности и контакте између кинеских и српских привредних субјеката, институција и асоцијација, ради унапређивања узајамне сарадње, разумевања и пријатељства.

«Стога ћемо радити на промоцији пословног амбијента, предности улагања кинеских привредника у Србију, а заинтересованим кинеским предузећима продужићемо подршку уласка на српско тржиште», рекао је Шу.

Тагови: ;