У Београду је свечано отворен хотел из ланца «Хилтон», у присуству председника Србије, премијерке, представника компаније, чланова Владе, амбасадора…

Отврање хотела «Хилтон» у Београду (Фото: Лола Ђорђевић)

Председник Александар Вучић је пресекао врпцу заједно са премијерком Аном Брнабић, министром туризма Расимом Љајићем, градоначелником Београда Синишом Малим, амбасадором САД Кајлом Скoтом, потпредседником компаније «Хилтон» за Европу Јохем Јаном Шлајфером, представником компаније «Belaga Management Belgrade» Златком Здуњићем и генералним менаџером «Hilton Belgrade» Николасом Хувертом.

Хотел «Hilton Belgrade» са пет звездица има 242 собе, укључујући и 19 апартмана, а располаже са 656 квадрата простора за састанке, као и балском двораном.

Хотел има собе за спа третмане, сауну, фитнес центар, као и «Two Kings», ресторан у коме се послужују српска и интернационална јела.

Отврање хотела «Хилтон» у Београду (Фото: Лола Ђорђевић)

Поред тога, на последњем спрату налази се «Sky lounge», чија се понуда заснива на азијској кухињи.

«Хилтон» је водећа светска компанија за угоститељство са портфолиом од 14 светских брендова, који обухватају више од 5.100 некретнина са готово 838.000 соба у 103 земље широм планете.

 Камен темељац положен је у априлу 2016. године.

«Хилтон» на осам спратова, са подземном гаражом, налази се на углу улица Краља Милутина и Краља Милана.

Како је раније речено, у хотелу ће бити запослено око 300 људи, а извођачи радова биле су углавном фирме из Србије.

Београд на мапи луксуза и удобности

Председник Србије Александар Вучић је захвалио представницима «Хилтона» и запосленима у београдском хотелу и пожелео, и једнима и другима, да на њему добро зараде.

«Београд је од данас ваш град и ви сте његови и захваљујем вам што сте га препознали и уложили новац и ставили наш град на велику мапу угодности, добрих услуга и луксуза», рекао је Вучић.

Отврање хотела «Хилтон» у Београду (Фото: Лола Ђорђевић)

Како је навео, обезбедили су Београду сјај, а када им се придруже и други улагачи, «неће му бити граница».

На почетку обраћања, Вучић је рекао да је у јануару ове године у односу на јануар 2017. број туриста у Београду већи за 11,2 одсто, а број ноћења за 19 процената, те поручио да Београд, између осталог и са оваквих хотелом, постаје суштински европска и светска метропола.

Обраћајући се инвеститорима, рекао је да су они овде зато што је Београд постао исплатив и препознатљив бренд на којем може да се заради..

«И хвала вам на томе и немамо никакве сумње да ћемо и ми и ви и овај хотел и овај град имати озбиљну корист од овог дивног пројекта, поготово што сте стигли у тренутку када Београд озбиљно шири своје капацитете, када се у њему гради, обнављају тргови, улице, фасаде… ниче читав један нови град на води и нове куле, хотели, уређују се паркови, отварају поново музеји, решава инфраструктура, што све заједно и за вас и за нас треба да има као резултат ту лепу реч – зараду», рекао је Вучић.

«Свако ко се јутрос пробудио у Београду треба да сматра да је постигао довољно у животу», цитирао је Вучић чувеног хроничара Београда Душка Радовића и нашалио се да би он вечерас то мало изменио у «свако ко се пробудио у Хилтону у Београду».

Представницима светског ланца рекао је да су постали део једног «великог, старог, чудесног, узбудљивог града, града који расте, мења се, постаје већи, лепши, приступачнији, град у којем ни за кога ко у њега дође не постоји не као одговор».

«Београд је од данас не само наш, већ и ваш град», рекао је Вучић и додао да ће Београд умети да им врати јер је град у који се исплати улагати.

Подсетио је и на речи Корбизјеа да је Београд најбоље позициониран град на целом свету.

Градоначелник Београда Синиша Мали оценио је да је Београд отварањем хотела «Хилтон» постао европска и светска метропола.

Отврање хотела «Хилтон» у Београду (Фото: Лола Ђорђевић)

Мали је, у обраћању на свечаном отварању хотела у центру Београда, указао да је 2013. у главном граду Србије било 67 хотела, а да је са “Хилтоном” Београд добио 96. хотел.

Подсетио је да је априла 2016. године имао част да постави камен темељац за “Хилтон”, И да сада имамо велелепно здање на чијем крову стоји натпис светског хотелијсерског ланца.

То је велико признање за Србију и њене грађане, да је Београд постао европска и светска метропола”, нагласио је он.

Синиша Мали (Фото: Лола Ђорђевић)

Три су, каже, разлога за понос:

“Први је што је Србија постала земља која се економски брзо развија, постала фактор стабилности иземља о којој се, посале тешких реформи, прича у суперлативима. Београд је постао економски стабилан, вратили смо пола дуга који смо наследили од претходне власти, добили високи кредитни рејтинг. Не би се ‘Хилтон’ усудио да дође у земљу која је нестабилна и град који није самоодржив”, казао је он.

Мали је навео да је за долазак “Хилтона” заслужна и чињеница да се у Београду сада издају брзо грађевинске дозволе, због чега је постао град кранова, град у којем је смањена незапосленост

Као трећи разлог за понос навео је чињеницу да је Београд постао велика и атрактивна туристичка дестинација, у коју никада већи број туриста није долазио.

“Београд се променио, покренуо се са мртве тачке, отворио врата инвеститорима и гостима. Пролазеи долазе стотине инвеститора, хиљаде туриста. Постали смо нормална, али и економски јака земља”, подвукао је Мали.

 

Отврање хотела «Хилтон» у Београду (Фото: Лола Ђорђевић)

Први гости 8. марта

Потпредседник компаније Хилтон за континенталну Европу Јохем-Јан Шлајфер рекао је вечерас, на свечаном отварању хотела из тог ланца у главном граду, да ће Хилтон Београд за прве госте бити спреман 8. марта.

Он је навео да је Хилтон компанија дуге традиције којој су иновације «записане у ДНК».

«Наш заједнички циљ је да доведемо гостопримство, посао и задовољство у Србију. Српско тржиште нам је важно и мислим да су туризам и угоститељство кључни за један град и земљу, јер је туризам огромни економски потенцијал», рекао је Шлајфер.

Он је додао да је Србија растуће туристичко тржиште и да ће отварањем хотела постати 25. земља у Европи у којој је Хилтон присутан.

Представник компаније «Белага Манагемент Белграде», која је инвеститор пројекта, Златко Здунић рекао је да је пројекат реализован за само годину дана и девет месеци.

Он се захвалио градској и државној управи и свим српским институцијама на сарадњи и истакао да ће Хилтон бити јединствено обележје Београда.

Генерални менаџер хотела «Хилтон Белграде» Николас Хуверт рекао је да хотел располаже са 242 собе и 19 апартмана, од чега је један председнички.

Додаје, да хотел има бар на крову, фитнес центар и 11 соба за састанке.

rts.rs/ novosti.rs

Тагови: ; ; ; ;