Специјални тужилац за ратне злочине на Косову Дејвид Швендиман изјавио је за британски „Гардијан“ да је био приморан да оде с те функције у критичној фази.

srpskaakcija.com

Такође, упозорио је и да још није обезбеђен његов „веродостојан“ наследник на тој функцији, а све због, како је рекао, инертности Стејт департмента.

Швендиман каже да је више од годину дана тражио од Стејт департмента да се изјасни о будућности суда на чијем је челу, али је из Вашингтона уместо одговора стигло обавештење да мора да напусти позицију специјалног тужиоца до априла, што значи да уопште није остављено никакво време да се нађе његов заменик, пренео је „Гардијан“.

Швендиман каже да нема појма ни да ли уопште траже његовог заменика и да ли је тај процес почео.

„Никакве гаранције ми нису дате. У суштини, тишина траје око две недеље“, казао је он „Гардијан“ из Хага, у телефонском интервјуу.

Специјални суд за злочине почињене на Косову током 1999. интерпретира се као суд за злочине које је починила такозвана ОВК, због чега постоји јако противљење његовом почетку рада и међу највишим политичким врхом у Приштини.

И Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, који су били вође ОВК, у неколико наврата истакли су да се противе раду тог суда, али им је и из ЕУ и из САД сугерисано да би суд требало да почне с радом. Иначе, у скупштини Косова је предлог да се укине тај суд.

Британски лист подсећа да је Специјални суд за злочине почињене на Косову установљен по приштинским законима, али да је смештен у Хагу, како би се процеси заштитили од утицаја на сведоке и одвијали у правичној атмосфери.

„Гардијан“ потом наводи да је ситуација са Шведиманом још једном показала да ће „смањење буџета“ Стејт департмента имати далекосежне последице, као и све учесталији извештаји о неодлучности и блокади у Стејт департменту и упражњеним позицијама, па чак и оним највишим.

https://rs.sputniknews.com

Тагови: ; ; ;