Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да за Српску 1. март није, неће и не може бити празник, јер је то дан у којем је цели један народ, српски, прегласан, у којем су нападнути наши национални симболи попут заставе и најтрагичније — дан када је убијен српски сват и то само зато што је Србин.

 

Додик је истакао да је овај датум изванредно подсећање српском народу шта му се може десити уколико се Република Српска девастира.

» Инсистирање на овом датуму као дану независности доживљавамо као једну у низу провокација, у првом реду бошњачке политичке елите, која не пристаје на било какав договор о датумима који би били прихватљиви за све, и што је најгоре која инсистира да се слави датум који је, касније ће се показати, практично био окидач за ужасан грађански рат који нам се догодио» — истакао је Додик.

Првог марта 1992. године у Сарајеву је убијен српски сват Никола Гардовић, отац младожење Милана, а рањен православни свештеник Раденко Мировић, док су убице, које муслиманска власт у Сарајеву није ни покушала да идентификује и казни, спалиле српску заставу.

Србе у Републици Српској и БиХ 1. март подсећа и на нелегални референдум о независности БиХ, спроведен 1992. године, на који већина Срба није изашла и на којем су прегласани од друга два народа — Бошњака и Хрвата.

У деловима ФБиХ и ове године 1. март је нерадни дан јер се обележава такозвани дан независности БиХ, иако на нивоу БиХ никада није усвојен закон о празницима, па тако и о овом датуму.

У Републици Српској и деловима ФБиХ са хрватском већином овај датум се не обележава и радни је дан за све институције.

Тагови: ;